Kompas nemovitostního trhu se otáčí, přijde oživení. Makléřka upozornila, na co si dát pozor

Život v pronájmu se v Česku stane standardem, říká expert

Makléřka Cikánková o cenách nemovitostí

Ceny nemovitostí přestávají růst. Podle realitní makléřky Ivany Cikánkové je proto doba vhodná k investici právě teď a tady. Zpomalující inflace navíc může přinést i příznivější úrokové sazby, které oživí chuť kupovat i prodávat. „Příští rok bude ve znamení ústupu cen, bude to regionální otázka,“ pronesla odbornice na danou oblast v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Podle Cikánkové sledujeme pozvolné zpomalování nárůstu cen. „Blížíme se tak k pomyslnému dnu této hodnoty. Rovněž se stabilizuje i pokles cen. Troufnu si tedy tvrdit, že doba pro koupi nemovitosti je tady a teď,“ přiblížila situaci na trhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Máte dostatečně pojištěnou nemovitost? Speciální kalkulačka vám to pomůže zjistit

Připomněla i související snižování inflace. „Ruku v ruce se tím zvyšuje pravděpodobnost, že Česká národní banka sníží repo sazbu (úroková sazba, jež je využívána při finančních operacích, pozn. red.). To by mohlo následně vést k příznivějším úrokovým sazbám, které oživí apetit nemovitosti kupovat, ale i prodávat,“ vypíchla.

Podle odbornice se v příštím roce mohou zájemci o koupi těšit na příznivé podmínky i v rámci hypoték. „Očekává se, že až klesne nabídka k hodnotě 4,5 tisíce korun za milion korun na dobu 30 let, začne se kompas trhu otáčet a přijde oživení. Nevím, zda to přijde již na jaře 2024, ale příští rok bude ve znamení poklesu cen. Bude to především otázka regionů,“ pronesla v pořadu Nový den.

Cikánková rovněž připomněla i další faktory, na něž by si lidé měli při nákupu v tomto odvětví dát pozor. Za hlavní považuje výhodnost hypotéky či dostupnost bydlení. „Základním parametrem je ale rovněž technický stav dané nemovitosti. Důležitá je také dopravní dostupnost a lokace jako taková,“ dodala makléřka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bydlení v Brně? Počítejte s až trojnásobným zdražením. Výstavba nových budov vázne

Tagy: