Dohra řádění chuligánů v Praze. Policie zadržela 23 lidí, tři jsou ještě v cele

Policie v souvislosti se středečním finálovým zápasem Evropské konferenční ligy zadržela 23 fanoušků. Tři jsou stále v policejních celách. Jeden z nich je podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě a další dva z výtržnictví. Informoval o tom policejní mluvčí Jan Rybanský. Ostatní zadržení fanoušci museli kvůli přestupku zaplatit pokutu a byli propuštěni.

Většinu, celkem sedmnáct, fanoušků policisté zadrželi kvůli konfliktu, který se odehrál ve středu odpoledne v baru v Rytířské ulici v centru Prahy. Fanoušci Fiorentiny tam napadli příznivce West Hamu United. V souvislosti s tímto konfliktem je podle Rybanského jeden člověk podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě a další dva z výtržnictví. „Tyto tři osoby se v tuto chvíli nalézají stále na území České republiky v policejních celách a jsou s nimi vedeny standardní úkony trestního řízení,“ upřesnil mluvčí.

Dvě desítky fanoušků policie zadržela pro spáchání přestupku, z toho u 19 lidí šlo o přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Jeden člověk byl ve čtvrtek kolem půl jedné ráno zajištěn, protože použil pyrotechniku na Staroměstském náměstí. Těmto fanouškům policisté uložili pokutu 2 000 Kč a poté je propustili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fotbaloví fanoušci demolovali Prahu. Bordel, močili po centru, zuří lidé na sítích

Pyrotechniku podle policie zapalovali fanoušci také na dalších místech Prahy, mimo jiné na vlakovém nádraží v Edenu. Pyrotechnik rovněž zajistil na Václavském náměstí zavazadlo s pyrotechnikou.

Italský a anglický fotbalový klub se večer utkaly ve finále Evropské konferenční ligy na stadionu v Edenu, trofej získal po výhře 2:1 West Ham United. Do Prahy kvůli zápasu podle policie dorazilo asi 35 tisíc fanoušků. Podle Rybanského fanoušci italského týmu od brzkých ranních hodin opouštějí v leteckých speciálech Česko. Část podporovatelů anglického týmu se ještě v Česku zdržuje. Policie jejich pohyb stále monitoruje.

Šéf Fiorentiny: Fanoušci West Hamu jsou zvířata

Vedení West Hamu United odsoudilo chování některých svých fanoušků, kteří během zápasu házeli na hřiště kelímky a způsobili kapitánovi Fiorentiny Cristianu Biraghimu krvavé zranění na hlavě. „Takové jednání do fotbalu nepatří a v žádném případě nereprezentuje hodnoty našeho klubu a drtivé většiny našich příznivců, kteří se tento týden v Praze chovali vzorně, stejně jako celé naše poslední dvě sezony v evropských pohárech,“ uvedl londýnský klub v prohlášení.

„V souladu s naším postojem nulové tolerance předáme policii informace o každém, koho se podaří identifikovat, a dostane zákaz na dobu neurčitou. Nebude smět na londýnský stadion a cestovat s klubem,“ oznámil čerstvý vítěz Konferenční ligy, jehož spolumajitelem je český miliardář Daniel Křetínský.

Chování fanoušků West Hamu ostře odsoudil šéf Fiorentiny Commisso. „Mluvil jsem s šéfem Premier League a řekl jsem mu, že jsou to všechno zvířata vzhledem k tomu, jak se chovali k našim fotbalistům. (Útočník Luka) Jovič má zlomený nos, potom Biraghi. Nebylo to fér,“ citovala italská média amerického miliardáře italského původu.

Tagy:
policie zadržení West Ham United fotbal sport Praha fanoušci Evropská konferenční liga Fiorentina Fotbalový stadion v Edenu