Fotbaloví fanoušci demolovali Prahu. Bordel, močili po centru, zuří lidé na sítích

Hlavní město zaplavily desítky tisíc fotbalových fanoušků, kteří za sebou zanechali spoušť. V metropoli řádili ve středu, kdy fotbalový Eden hostil finále konferenční ligy mezi britským West Hamem a italskou Fiorentinou. Kromě fotbalu byly ale k vidění také střety s policií či Staroměstské náměstí zaplavené odpadky, což rozhořčilo nejen Pražany. Zvláště na sociálních sítích se pak lidé ptají, zda takové chování ke sportu patří.

Po zemi se válely stovky plechovek od piva, zbytky pyrotechniky a mnoho dalších odpadků. Řádění fotbalových fanoušků bylo velmi výrazné na Staroměstském náměstí. Někteří se dokonce nestyděli v historickém centru močit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fotbaloví fanoušci rozmlátili bar, policie hlásí zraněné

„Fotbaloví fanoušci nám udělali bordel po celém centru, které zavalili odpadky i pomočili, zablokovali dopravu a porvali se. Všichni, co je hájíte, se zamyslete, kdy jste podobné chování zažili třeba na tenise, při maratonu, v kině nebo v divadle,“ napsal na Twitteru uživatel se jménem Města pro lidi.

„Bordel po ulicích. Pyrotechnika jako taková je nebezpečná. Hlavně uprostřed davu. Používají ji agresivní ožralí fans. K fotbalu patří fotbal, a ne tohle dobytčí chování,“ komentoval jeden z uživatelů. „Fotbal je sice fajn, ale bez takových lidí. Je to snad jediný sport, po kterém nebo i během kterého, se pravidelně hooligans chovají jak hovada,“ napsala další uživatelka.

„Když jedu do zahraničí, chovám se slušně. Nenapadlo by mě házet odpadky na zem a dělat bordel. Proč si v Praze necháváme tyhle nájezdy líbit a tolerujeme to?“ ptal se další uživatel na Twitteru.

Nadšený Tvrdík

Ne všichni ale byli tak kritičtí. Organizaci kvitoval například šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík. „Užil jsem si finále UECL. Jak jsme to všichni v ČR organizačně zvládli. Úžasné, jaké osobnosti do Česka a Edenu přicestovaly. Jaké vztahy a projekty do budoucna jsme dohodli. Bylo mi ctí být v boxu s Patrikem Tkáčem a osobně poblahopřát Danielovi Křetínskému,“ napsal Tvrdík na Twitteru.

Pohoršení nad chováním fanoušků nechápal také moderátor a publicista Luděk Staněk. „Praha se stala Disneylandem pro ožralý, dementní a chudý turisty už dávno. Můžou tady prakticky cokoli a pro jejich potřeby je tu roky budovanej celej ekosystém služeb od specializovaných barů a hospod, po zábavu v podobě koloběžek, autíček, střelnic, motokár, po širokou nabídku sexuálních služeb a špatnýho kokainu,“ napsal Staněk na Twitteru a dodal, že se všechno teď objevilo jen v trochu větší koncentraci. „Fakt to není nic, co byste v centru Prahy neviděli v trochu menším každej pátek během sezony,“ zdůraznil.

Střety s policií

West Ham nakonec zápas ovládl poměrem 2:1, když se v devadesáté minutě prosadil Jarrod Bowen. Po oslavách na stadionu se fanoušci znovu přesunuli do pražských ulic, hlavně pak do okolí Staroměstského náměstí. V centru Prahy přitom už byly tisíce Britů, kteří neměli na zápas lístky, a sledovali televizní přenos v restauracích.

Následně ale došlo ke střetům, když se policisté pokusili slavícím fanouškům zabavit světlici. Příznivci West Hamu je totiž poté zasypali lahvemi a petardami. Podle jednoho ze svědků byli přitom v početní převaze. Policisté nakonec použili pepřový sprej, uvedla britská média.

Policie v souvislosti se zápasem Evropské konferenční ligy zadržela 23 fanoušků. Tři jsou stále v policejních celách, zmínil ve čtvrtek dopoledne mluvčí Policie ČR Jan Rybanský.

Krvavé zranění v zápase

Zápas pak poznamenal incident na stadionu, kdy fanoušci na trávník naházeli kelímky z tvrzeného plastu. Kapitánovi Fiorentiny Cristianu Biraghimu tím způsobili krvavé zranění na hlavě. Vedení West Hamu United slíbilo viníky potrestat.

„Takové jednání do fotbalu nepatří a v žádném případě nereprezentuje hodnoty našeho klubu a drtivé většiny našich příznivců, kteří se tento týden v Praze chovali vzorně, stejně jako celé naše poslední dvě sezony v evropských pohárech,“ uvedl klub v prohlášení, které citovala agentura Reuters.

„V souladu s naším postojem nulové tolerance předáme policii informace o každém, koho se podaří identifikovat, a dostane zákaz na dobu neurčitou. Nebude smět na londýnský stadion a cestovat s klubem,“ oznámil čerstvý vítěz Konferenční ligy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fotbaloví fanoušci řádili také v metru

Tagy: