Dohra odchodu z hnutí ANO. Macura do půl roku opustí i post primátora v Ostravě

První muž Ostravy Tomáš Macura, který před týdnem opustil hnutí ANO, odejde do půl roku také z funkce primátora. Spolu s ním skončí i jeho dvě náměstkyně. Zuzana Bajgarová, která už z hnutí rovněž vystoupila, a předsedkyně klubu zastupitelů ANO Kateřina Šebestová. Na podvečerním jednání se na tom shodl klub zastupitelů.

Šebestová novinářům řekla, že toto řešení klub podpořil jednomyslně. Podle ní by měla zůstat zachována stávající koalice, obmění se jen někteří lidé z hnutí ANO. Na základě dohody tak členové hnutí ANO na středečním jednání nebudou navrhovat hlasování o důvěře Macurovi.

Primátor podle Šebestové nabídl svou funkci k dispozici s tím, že by ji mohl předat postupně vybranému nástupci z hnutí ANO. Pro stejný postup se rozhodla i Šebestová, která má na starost životní prostředí, a také náměstkyně Bajgarová, která zodpovídá za investice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Havlíčkovy zelené ponožky, hokej i salámová metoda. Co zaznělo ve vypjaté nedělní Partii?

Podle Šebestové je jedním ze závěrů klubu rovněž to, že zůstane jednotný ve svém hlasování. „Což je i pozitivní vzkaz pro koalici, protože trváme na zachování současné koalice,“ sdělila. O tom, kdo by mohl trojici ve vedení města nahradit, se hnutí teprve bude bavit. Podle Šebestové by členové vedení města měli funkce předat během několika měsíců, maximálně do půl roku. Zastupitelem Macura zůstane.

Na magistrátní koalici se krátce po loňských komunálních volbách dohodlo ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Ostravské ANO vedené Macurou komunální volby v září s převahou vyhrálo, získalo 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Osmapadesátiletý Macura vede Ostravu jako primátor třetí funkční období, poprvé byl zvolen na podzim 2014.

Tagy: