ANO je eurofilní, Babiš má v EU pupeční šňůru. Měl by se bát o voliče, vzkazují poslanci SPD

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš záměrně tříští opozici. Velké peníze za přítomnost v opozici inkasuje on a nedělá vlasteneckou politiku, uvedli redakci CNN Prima NEWS oslovení poslanci hnutí SPD. Proti tvrzení expremiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta, že „hlas SPD je hlas do koše“, se tvrdě ohradili. Zatímco podle předsedy Tomia Okamury slouží Babiš „globalistům a diktátu Bruselu“, poslanec Jaroslav Foldyna zvolil smířlivější tón. „Voliči se nebudou ptát na tyto individuální projevy, ale jestli jsme dokázali najít východisko. Oni si to kluci řeknou,“ sdělil redakci.

Babiš v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že Okamuru nezajímá výměna Fialova kabinetu ani zájmy jeho vlastních voličů. „Vždyť on celou dobu tuto vládu kritizuje a pak najednou jde proti opozičnímu kandidátovi,“ uvedl bývalý premiér. „Okamura nikdy nehájil zájmy svých voličů, nikdy nic pro ně neprosadil. Jeho zájmem je být ve Sněmovně a hlavně sedět v opozici, nechce něco měnit ve vládě. Chce hlavně kasírovat příspěvky pro svou stranu. Házet hlasy SPD je jako vyhodit hlas do koše. To samé ale budeme říkat i nespokojeným voličům pětikoalice,“ dodal na závěr Babiš.

Okamura se proti Babišovým slovům ohradil. „Nedokázal si zajistit podporu ani ve vlastním hnutí a jeho nejbližší spolupracovníci se proti němu bouří. Odpovědnost za svůj neúspěch má tedy pan Babiš sám. Zklamalo mě, že místo toho, aby uznal svoje chyby, hází to na všechny okolo sebe a ještě k tomu lže o SPD. A řekněme si upřímně, řada voličů SPD Babiše nesnáší a nikdy by ho ani nevolila,“ napsal redakci CNN Prima NEWS v SMS. Hnutí ANO označil za „eurofilní“, což není v souladu s programem SPD.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda mění pravidla uprostřed hry a děsí lidi, prohlásil Nacher. Babiš tak jednal denně, opáčil Bureš

„Babiš slouží globalistům a podporuje diktát Bruselu. Ve svém projevu v OSN totiž podpořil myšlenku jednotného evropského superstátu s jednou evropskou vládou. Řekl, že bruselský orgán, Evropská rada, by měl hrát roli evropské koaliční vlády, jejíž pokyny máme poslouchat. To je v přímém rozporu s politickým programem SPD. Takže Babiš v žádném případě není český Viktor Orbán. Bez dotací EU by Agrofert zřejmě zkrachoval,“ dodal Okamura.

Podobnou optikou se na výroky bývalého předsedy vlády dívá také poslankyně SPD Karla Maříková. „Hnutí jasně řeklo, že, nepodporuje Petra Pavla. Naši voliči to pochopili. Jestli Babiš ne, tak to už je jen jeho problém. V tuto chvíli hledá pouze viníka za svůj neúspěch v prezidentských volbách. Náš program se od Babišova hnutí liší v zásadních bodech, a když se naši voliči podívají na některá hlasování poslanců ANO, tak pro ně nemůže být volitelné,“ napsala redakci CNN Prima NEWS.

Připomněla, že podporovatelé SPD jsou euroskeptici, kteří často nesouhlasí s politikou Bruselu. „Nedokážu si představit, že by chtěli volit někoho, pro koho je EU pupeční šňůra. Jen se snaží změnit rétoriku, aby nalákal voliče SPD, ale činy hnutí ANO jsou pravým opakem,“ podotkla Maříková.

Slova bývalého prezidentského oponenta okomentoval rovněž poslanec Jaroslav Bašta. „Pan Babiš postupuje trochu nelogicky. Podobná argumentace by měla smysl půl roku před volbami. Nemyslím, že to bude mít nějaké vážné důsledky,“ sdělil reportérovi jeden z neúspěšných uchazečů o Pražský hrad, kterého do voleb nominovalo SPD.

Chtěli jsme do vlády, ale ANO couvlo, tvrdí Kobza

Mnohem smířlivější tón zvolil bývalý člen sociálních demokratů a nynější zákonodárce SPD Jaroslav Foldyna. „Nechtěl bych přilévat olej do ohně dalším komentářem. Neshodu mezi panem Babišem a předsedou SPD považuji za poměrně nešťastnou, prohlášení byla emotivní – třeba výrok, že nikdy s naším hnutím nechce a nebude sestavovat vládu. Je potřeba si uvědomit, v čem se Česká republika nachází. Zatímco my plníme své volební programy, stávající vláda žene české občany v 68 letech do důchodu,“ uvedl redakci CNN Prima NEWS po telefonu.

Podle něj je jen otázkou času, kdy se aktuálně znepřátelené tábory spojí proti kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). „Voliči se nebudou ptát na tyto individuální projevy, ale jestli jsme dokázali najít východisko. Proč se v ČR nepřipravuje generální stávka, jako to dělají Francouzi? Proč odbory lavírují? Předpokládám, že spory mezi panem Babišem a panem Okamurou spraví čas, až se budou řešit další věci v kontextu událostí. Oni si to kluci řeknou,“ věří Foldyna.

Jeho kolega z hnutí Jiří Kobza konstatoval, že se Babiš patrně nesrovnal s porážkou v prezidentské volbě. „Do velké míry si to způsobil sám svým přístupem, nevýraznou volební kampaní a nepřesvědčivými výkony v televizních debatách. V těch musel vysvětlovat své výroky a často je brát i zpátky. Není náhodou, že se proti němu vyslovili i vysocí představitelé hnutí ANO, třeba hejtman Ivo Vondrák a primátor Tomáš Macura,“ řekl na konto výrazných „rebelů“ z konkurenčního hnutí.

Dále Kobza odmítl Babišovo tvrzení, že odmítnutím jeho podpory se SPD přidalo na stranu pětikoalice. Naopak upozornil, že hnutí ANO mnohdy hlasuje společně s vládní koalicí proti návrhům SPD. „Hnutí bylo po volbách do Sněmovny v roce 2017 ochotné vstoupit do vlády, ale jednání ztroskotala na nesouhlasu hnutí ANO, které couvlo pod tlakem Evropské unie a Německa. Odlivu voličů se nebojíme. Předpokládáme, že řada podporovatelů ANO podpoří v příštích volbách programově stálé SPD,“ doplnil poslanec.

Babiš inkasuje nejvíc peněz ze všech stran

„Výrokům pana Babiše se musím pouze usmívat. Sám si prohrál volby a potřebuje to na někoho hodit. Hnutí ANO hlasuje vlastně s pětikoalicí, navíc se rozpadá. Na rozdíl od SPD se musí obávat o ztrátu svých voličů. Nám členové stále přibývají i v této době, což se o hnuti ANO říci určitě nedá,“ přiblížil redakci svůj pohled poslanec SPD Radovan Vích.

Podle jeho sněmovního kolegy Radka Rozvorala svými útoky Babiš záměrně tříští opozici, ani on se ovšem o odliv voličů nebojí. „Hnutí SPD je vlastenecké euroskeptické hnutí, které podporuje referendum o vystoupení z EU, proti čemuž se hnutí ANO distancuje a není divu, jelikož firmy Andreje Babiše potřebují miliardové unijní dotace,“ napsal redakci.

Co se týče státního příspěvku na činnost, dostávají ho dle zákona všechny politické strany. „Právě Andrej Babiš kasíruje díky počtu poslanců nejvyšší příspěvky ze všech politických stran, a to v řádu stamilionů korun,“ vysvětlil Rozvoral.

Poslankyně Lucie Šafránková (SPD) v nedělní Partii zdůraznila, že hnutí má jasný program, který se od konkurenčního ANO jednoznačně liší. „Stále je nejbližší partner ve Sněmovně. Proti Babišovým slovům se ohrazujeme. Pokud hnutí ANO tvrdí něco jiného, tak důvodem může být, že jeho jediným koaličním partnerem je asociální vládní pětikoalice,“ prohlásila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: