Dojatá Čaputová objala ukrajinskou holčičku. Prezidentku okouzlila slovy o jejích dcerách

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu v rámci návštěvy Ukrajiny setkala mimo jiné i se zástupkyněmi ukrajinského veřejného sektoru. Z rukou malé dívenky pak dostala ocenění. Po jeho předání došlo na dojemné gesto. Čaputová je na Ukrajině společně s českým prezidentem Petrem Pavlem.

„Vážená paní prezidentko, děkujeme vám za podporu a pomoc a posílám také co nejsrdečnější pozdravy vašim dcerám,“ řekla malá Ukrajinka svou rodnou řečí prezidentce Čaputové. Z jejích rukou pak slovenská hlava státu převzala ocenění za pomoc válkou zmítané zemi.

Po svých slovech prezidentku Slovenska objala. Dojemné video zveřejnila Zuzana Čaputová i na svých účtech na sociálních sítích Facebook a Instagram. Objevilo se v tzv. stories, po 24 hodinách tak zmizelo. Kromě něj publikovala také snímky z návštěvy obce Jahidne v Černihivské oblasti.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel u raketometu Přemysl, Rusům poslal ostrý vzkaz. Je to hrdina, velebí ho starosta Dnipra

„Všech 367 obyvatel obce zde bylo téměř měsíc uvězněno ve sklepě místní školy. V malých stísněných prostorách, v chladu, bez světla, bez možnosti vyjít ven, lehnout si. Byly zde malé děti, staří a nemocní lidé,“ napsala Čaputová a přirovnala tehdejší životní podmínky ke koncentračnímu táboru.

Slovenská prezidentka je na Ukrajině společně se svým českým protějškem Petrem Pavlem od pátečního rána. Hlavy států navštívily mimo jiné město Borodjanka, které připomíná hrůzy ruské okupace, v Kyjevě pak uctily památku padlých obránců Ukrajiny a jednaly i s prezidentem Volodymyrem Zelenským o další podpoře bojujícím Ukrajincům. Prezident Pavel v sobotu navštívil město Dnipro na východě země.

Prezidentka v pátek také navštívila centrum pro týrané a zneužívané ženy, na jehož provoz přispělo i Slovensko. „Mnoho z jeho současných klientek jsou oběti sexuálních válečných zločinů spáchaných ruskými vojáky na okupovaných územích,“ napsala Čaputová na Faceeboku.

Tagy: