Pavel na Ukrajině jednal se šéfem Dnipra. Česko chystá řadu projektů, začít mohou brzy, sdělil

Český prezident Petr Pavel, který pokračuje v návštěvě Ukrajiny, se v sobotu ve městě Dnipro na východě země setkal s oblastním šéfem Serhijem Lysakem. Jednali spolu zejména o české pomoci určené Dněpropetrovské oblasti. Česko má podle prezidenta připravenou řadu projektů, které mohou začít velmi brzy. Lysak poděkoval Česku za rozhodnutí pomáhat Dněpropetrovské oblasti a ocenil mimo jiné humanitární podporu.

„Dnes jsem zamířil dál na východ, abych ukázal, že ČR to s patronátem nad Dněpropetrovskou oblastí myslí vážně. Ujistil jsem gubernátora Serhije Lysaka, že na rekonstrukci nejsou sami,“ napsal na Twitteru Pavel, podle něhož je nyní hlavním cílem posunout se od pomoci ke spolupráci.

Prezident na sobotní tiskové konferenci v Dnipru řekl, že v pátek v metropoli projednal se svým ukrajinským protějškem a dalšími představiteli země zejména vojenskou podporu. „V Dnipru se soustředíme na rozvoj a obnovu,“ prohlásil Pavel. Česko se podle něj zaměří především na humanitární podporu – zejména vnitřně vysídlených lidi, na zdravotnictví, dopravu, energetický sektor a vzdělávání.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinské drony seslaly zkázu na okupanty. Po přesné trefě následovala katastrofální exploze

Česko chce zároveň v Dněpropetrovské oblasti kvůli lepší spolupráci otevřít generální konzulát. Pavel už v pátek v Kyjevě sdělil, že Česko má připravené projekty v pěti oblastech klíčových pro rekonstrukci Ukrajiny, jde o zdravotnictví, energetiku, dopravní infrastrukturu, vodní hospodářství a bydlení.

Po sobotním jednání s šéfem Dněpropetrovské oblasti se Pavel vydal do Aleje památky hrdinů, kde položením květin uctil padlé vojáky.

Dněpropetrovská oblast sousedí s regiony, kde se odehrávají boje mezi ruskou invazní armádou a ukrajinskými obránci. Samotné Dnipro leží několik desítek kilometrů od frontové linie a v pátek ráno se stalo jedním z terčů rozsáhlého ruského vzdušného útoku. Při něm podle ukrajinských úřadů přišlo o život 25 lidí; z Dnipra byly ohlášeny dvě oběti.

Pavel přicestoval na Ukrajinu v pátek společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou; oba státníci v pátek v Kyjevě mimo jiné jednali se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, který ocenil, že Česko si vzalo patronát nad obnovou Dněpropetrovské oblasti.

Svoboda: Podpora Kyjeva trvá

Exministr zahraničí Cyril Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS ocenil důležitost návštěvy prezidenta Petra Pavla na Ukrajině, podle něj to dokazuje, že česká podpora Kyjeva neochabuje. Domnívá se ale, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která Pavla doprovází, měla přijet do Kyjeva zvlášť.

Podle něj mají Ukrajinci většinově z podobných návštěv radost, třebaže v současnosti více potřebují praktické věci – zbraně a munici.

„Možná že jsou na Ukrajině i tací, co říkají: ‚Ano jsme velmi rádi, že sem jezdí politici, a jsme spokojení a vděční, že nás podporují, ale ještě více potřebujeme materiální, hmotnou a vojenskou pomoc,‘“ soudí Svoboda.

Exministr zahraničí se ale domnívá, že při plánování celé návštěvy se přece jen udělala jedna chyba. „Připravovala se asi dlouho a detailně, plánovaly ji zpravodajské služby státu. Osobně si nemyslím, že by bylo dobré, aby státníci cestovali spolu. Každá návštěva má vlastní mediální pozornost. Takhle to vypadá, že Čaputová doprovází Pavla, na Slovensku se to nemusí setkat s pozitivním ohlasem,“ obává se Svoboda.

Tagy:
Ukrajina Petr Pavel Česko Dněpropetrovsk Dněpropetrovská oblast