Bouček má koronavirus. Srovnání s chřipečkou je podle něj skoro až trestný čin

Libor Bouček

Libor Bouček z karantény o koronaviru

„Tohle je nemoc, která opravdu s chřipečkou nemá nic moc společného, protože ve chvíli, když přijdeš o dva smysly, tedy čich a chuť, rázem to srovnání s chřipečkou mizí.“ Tak zní popis moderátora Libora Boučka z domácí karantény, kde se léčí s koronavirem. V rozhovoru informoval o svém stavu, o průběhu léčby, apeloval na osobní zodpovědnost a opřel se i do amerického prezidenta.

„Mám zvýšenou teplotu. Horečku jsem měl v pondělí a v neděli večer. Strašně mě bolí oči, bolí mě hlava, člověk je tak jako lehce malátný. Nikdy v životě jsem nezažil to, že bych byl schopný spát šestnáct hodin denně, ale činím tak. Je to věc strašně nepříjemná,“ informoval moderátor CNN Prima NEWS Libor Bouček v pořadu Nový den z domácí karantény.

„Bojím se každého zakašlání, které může přijít. Bojím se toho, že by to mohlo dorazit na plíce, což je velká komplikace.“

Jedna z nepříjemných věcí podle něj v souvislosti s onemocněním je, že člověk nikdy večer neví, co se bude dít následující den. „A dokonce ani neexistuje žádný odborný názor, který by ti naznačil, co se bude dít. To je, řekl bych, věc velmi nepříjemná.“

Srovnání s chřipečkou je skoro až trestný čin

Americký prezident Donald Trump uvedl, že COVID-19 má mnohem lehčí průběh než chřipka. Je to chřipečka, nebo je ten průběh daleko horší, zeptala se moderátorka a Boučkova kolegyně Soňa Porupková. „Dá se očekávat, že hlava Spojených států bude mít nejlepší dostupnou zdravotnickou péči a v případě, že si tenhle člověk s nádhernou přehazovačkou myslí, že takovou péči má úplně každý z těch téměř osmi miliard lidí na planetě, tak to možná může být lehčí chřipečka,“ reagoval ironicky Bouček. „Myslím si, že to chřipečka není. Ta se vyvíjí daleko příznivěji. Tohle je nemoc, která opravdu s chřipečkou nemá nic moc společného, protože ve chvíli, když přijdeš o dva smysly, čich a chuť, tak rázem srovnání s chřipečkou mizí,“ dodal Bouček s tím, že u některých případů čich mizí i na déle než několik týdnů.

„Může to tak být z pohledu čtyřicetiletého chlapa, ale ve chvíli, kdy se tohle dostane k lidem, kterým je přes padesát, lidem, kteří mají zdravotní potíže, tak si myslím, že to srovnání s chřipečkou je skoro až trestný čin,“ pokračoval.

Nejhorší je pocit, že byste mohli někoho nakazit

Následně Libor Bouček apeloval na lidi, aby byli zodpovědní a opatrní. „Ten nárůst mrtvých k osmi stovkám... Tohle kdybychom si řekli před měsícem, tak si budeme říkat: ‚No to přeci není možné.‘ Ale je to tady. Myslím, že už ta čísla ukazují, že to žádná chřipečka není.“

„Je občanská povinnost chránit lidi okolo, protože myslím, že na téhle nemoci je nejstrašnější ten pocit, že byste vy mohli někoho nakazit a způsobit mu problémy,“ uvedl mimo jiné důvody, proč se sám vydal na test poté, co si naměřil teplotu přes 38 stupňů.

Na otázku, jak se Bouček léčí, odvětil: „Je to velmi jednoduché. Člověk je odsouzený čekat. Je to pravidlo: Držte si palce a snad to prostě za deset dní odezní. Kdyby vám hodně stoupla teplota, vezměte si paralen. Udržujte se zdraví za podpory vitamínů a v případě, že by se vám hůř dýchalo, volejte 155,“ dodal mimo jiné s tím, že léčba neexistuje.

Tagy: