Pokud do úterý čísla neklesnou, hrozí úplné uzavření, přiznal Prymula na odchodu

Roman Prymula

Dají se čekat další opatření proti šíření koronaviru

Pokud do úterý nedojde ke snížení čísel, budou muset přijít další opatření, oznámil v neděli v Otázkách Václava Moravce ČT Roman Prymula už ve chvíli, kdy je na odchodu z ministerstva. Ta by se mohla týkat buď nařízení home office pro firmy nebo by došlo k týdennímu úplnému vypnutí a uzavření. Pokud by se to nestalo, trval by podle něj nestandardní režim až do Vánoc.

„Pokud nedojde v úterý k poklesu, tak dojde ještě ke zpřísnění,“ prohlásil Prymula. Právě zpřísnění podle něj mohou směřovat buď směrem k přikázaným home officům nebo týdennímu uzavření všeho kromě kritické infrastruktury.

Vypnuto a týden doma?

„Není úplně využíván home office. Dále by tu třeba byl opravdu náznak lockdownu. Fungovala by kritická infrastruktura a zbytek by byl třeba týden doma,“ uvedl Prymula.

„Máme jednotky dnů, abychom se připravili na tu nejhorší krizi, která právě nastává,“ dodal. Rozdíl oproti jaru by podle něj byl v tom, že zatímco na jaře velké podniky zavíraly dobrovolně, tentokrát by to stát nařídil.

Opatření a Vánoce

Pokud by se čísla snížit nepodařila, trval by podle něj nestandardní režim až do Vánoc. Pokud by čísla klesla, opatření by se mohla zmírnit začátkem prosince.

„Jinak bychom opravdu až do Vánoc byli v nějakém nestandardním režimu,“ řekl Prymula. Pokud by v příštím týdnu zabrala dosavadní opatření a přírůstky nakažených začaly klesat, nynější opatření by se podle ministra musela zachovat zhruba ještě měsíc a po stejnou dobu by podle něj měl trvat i nouzový stav.

Čísla nakažených dramaticky stoupají už déle než měsíc. Ačkoliv Roman Prymula bude příští týden zřejmě na post ministra rezignovat, opatření podle něj budou nevyhnutelná a je jedno, zda je vyhlásí ještě on nebo jeho nástupce. Jako o nepravděpodobnějším muži se mluví o náměstkovi Fakultní nemocnice v Brně Janu Blatném.

Premiér Babiš se vyjádřil, že s Prymulou i nadále počítá, byť ne na ministerském postu. „Domluvili jsme se, že bude spolupracovat jako expert-epidemiolog,“ řekl Babiš po nedělním jednání s ministrem zdravotnictví.

Sobota stanovila v Česku opět nový rekord v počtu odhalených případů koronaviru ve víkendovém dni. Bylo jich 12 472, zhruba o polovinu víc než o týden dřív. Nemocných je nyní téměř 154 000 lidí, počet úmrtí se dále zvýšil na 2 077.

Tagy: