Domácí průmysl strádá, důvodem je Čína či Německo. Pracovní trh je prý i tak vyprázdněný

Český průmysl je podle některých firem v útlumu kvůli Číně či Německu

Český průmysl je v útlumu

Český průmysl je v útlumu. Firmy mají méně zakázek, v případě některých došlo k propadu poptávky až o 30 procent. Za poklesem prý stojí konkurence z Asie či nepříznivý stav ekonomiky v Německu. Některé podniky dokonce musely začát propouštět. Podle Svazu průmyslu je ale pracovní trh aktuálně vyprázdněný, a když někdo o práci přijde, snadno najde novou.

S komplikacemi se potýká například strojírenská společnost Bohemia Rings nedaleko Vysokého Mýta, jejímž hlavním produktem jsou za tepla válcované bezešvé kruhy, kterých vyrobí za rok až 20 tisíc kusů. Meziročně však poptávka po těchto produktech klesla o 20 procent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Síkela: Elektřina v příštím roce možná zdraží. Odběratelé si připlatí nejvýš do deseti procent

Podle jednatele společnosti Pavla Machovčáka celou situaci na trhu ztěžuje silná konkurence z Číny. „Rovněž nás trápí nerovnoměrná dotační podpora na energie v různých státech EU,“ doplnil pro CNN Prima NEWS.

Podobné problémy postihly chod firmy ve středočeských Poříčanech. „Pokles o výrobní kapacity činí 30 procent, jedeme jen na půl plynu. Přizpůsobili jsme tomu celý provoz společnosti, takže i počty zaměstnanců,“ vysvětlil vedoucí ekonomického týmu podniku BENEŠ a LÁT Jan Lát.

Neblahý trend potvrdil i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. „Stavební sektor hlásí, že změny jsou velmi výrazné, rovněž ocelářství a logistika se potýká s poklesem,“ sdělil.

Český průmysl je silně navázán na sousední německý trh. A právě našeho souseda označují nejen titulky médií, ale i samotní ekonomové jako nemocného muže Evropy. „Je potřeba říct, že v tomto ohledu jsme jeho manželka. Problémy od západních sousedů se rychle přenášejí i k nám,“ konstatoval ekonom Štěpán Křeček.

Právě tato skutečnost dopadá výrazně na české podniky. „Zhruba 60 procent naší produkce směřuje do Německa,“ přiblížil Machovčák z firmy Bohemia Rings. „To je důvod, proč cítíme tak zásadní pokles,“ dodal.

Oslovené firmy přiznávají, že musely sáhnout i k propouštění části zaměstnanců. „Takovým krokům napomáhá i vyprázdněný trh práce. Jeden segment propustí zaměstnance, zatímco druhý je vzápětí nabírá,“ tvrdí Rafaj.

Šéf Svazu průmyslu dodává, že by české firmy měly částečně přestřihnout pupeční šnůru s Německem a soustředit se i na jiné trhy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zaměstnavatelé budou muset uvádět důvod propuštění. Silná karta zaměstnanců, míní expert

Tagy: