PŘEHLEDNĚ: Změny v důchodech a zákoníku práce i dražší pošta. Co náš čeká v říjnu?

Důchodce s holí na eskalátoru

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal zákon, který zpomaluje růst penzí

Se začátkem října přichází i řada změn. Desátý měsíc v roce začnou platit dvě významné novely – důchodová a zákoníku práce. Mimo to Česká pošta opět zdraží své služby, nově si klienti připlatí za některé služby SIPO, naopak bude zrušeno odvolání souhlasu s platební transakcí. Na konci měsíce pak dojde k nevyhnutelné, ale u mnohých nepopulární změně, a to času. Přečtěte si, co všechno se v říjnu změní.

Začína platit důchodová novela

Oproti původním plánům vlády začne namísto 1. září platit novela zákona o důchodovém pojištění od 1. října. Účinnost změn pozdržel prezident Petr Pavel, když novelu podepsal později, než kabinet Petra Fialy (ODS) předpokládal. Co se tedy mění?

  • Předčasné důchody

Odchod do předčasného důchodu bude možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Podmínkou bude hrazení důchodových odvodů nejméně 40 let místo stávajících 35 let – tato konkrétní podmínka však podle resortu práce a sociálních věcí platí až od října 2024. Dál se přitom budou započítávat takzvané náhradní doby, tedy například rodičovská.

Částka pobíraná v předčasném důchodu se nově pokrátí o 1,5 procenta za každých 90 dnů před termínem řádné penze. Dosud to bylo o 0,9 procenta do jednoho roku, o 1,2 procenta od jednoho roku do dvou let a poté o 1,5 procenta.

Až do termínu řádného důchodu se také nebude valorizovat zásluhová část penze, do níž se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Změny mají podle předkladatelů snížit motivaci odcházet do předčasného důchodu.

  • Řádné lednové valorizace

Dále se ruší sledování dvou statistických indexů inflace. Důchody se budou zvyšovat vždy o růst životních nákladů domácností důchodců. Dosud se mohly zvedat i o obecnou inflaci v případě, že tento údaj byl pro příjemce penzí výhodnější.

Sníží se také zápočet růstu reálné mzdy z jedné poloviny na jednu třetinu, jak tomu bylo před rokem 2018.

  • Mimořádná valorizace kvůli vyšší inflaci

Ruší se mimořádná valorizace kvůli vyšší inflaci, kterou nahrazuje dočasný přídavek v jednotné výši a dočasné zvýšení zásluhové části důchodu. Přidání se bude vypočítávat jako násobek 60 procent růstu cen a zásluhového dílu průměrného starobního důchodu. Přídavek bude odpovídat polovině výsledné částky, druhá polovina se rozpočítá do zásluhového dílu.

ČTĚTE TAKÉ: Hladík: Na majitele nezateplených domů padla chudoba. Obhajoval dotace

Mimořádně se penze bude zvyšovat jako dosud v případě, že růst cen bude činit nejméně pět procent od posledního přidání, ovšem nejdříve od července kalendářního roku.

Začíná platit novela zákoníku práce

Od 1. října začínají platit některé změny v zákoníku práce. Jedná se zejména o spornou možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Novela umožňuje lékařům, zubním lékařům, farmaceutům a nelékařským zdravotnickým pracovníkům dohodnout si písemně se zaměstnavatelem další práci přesčas do průměrné výše osm hodin týdně, v případě zdravotnické záchranné služby až do 12 hodin týdně. Celkem tak mohou pracovníci ve zdravotnictví vykonávat až 16 hodin práce přesčas týdně, za rok jde o 832 hodin.

Zákoník rovněž stanovuje obecná pravidla pro práci na dálku (home office), která bude možná pouze na základě písemné dohody se zaměstnancem. Zohledňuje se také možnost poskytnout zaměstnancům paušální náhradu za nejběžnější náklady spojené s prací na dálku, a to za každou odpracovanou hodinu. Cílem je kompenzace nákladů například za energie, teplo a vodu.

Úpravy se týkají i „dohodářů“. Zaměstnavatel bude nově povinen rozvrhovat pracovní dobu zaměstnancům pracujícím na dohody, a to s nejméně třídenním předstihem, pokud se nedomluví jinak. S tím souvisí i právo na veškeré překážky v práci. Od ledna se navíc připojuje možnost dovolené pro „dohodáře“ za předpokladu, že splní příslušné podmínky.

Mezi další změny patří zpřesnění pravidel pro poskytování nepřetržitého odpočinku v týdnu. Dále se v zákoně výslovně potvrzuje možnost zaměstnance požádat o čerpání rodičovské dovolené i opakovaně. Těhotné zaměstnankyně, rodiče s dětmi do devíti let a osoby pečující o závislé osoby, pak budou moct zaměstnavatele nově požádat o výkon práce na dálku. Každé odmítnutí takového požadavku bude muset být zaměstnavatelem písemně zdůvodněno.

Česká pošta zdražuje

Česká pošta od října zdraží některé služby SIPO. Zaslání potvrzení o platbě SIPO bude nově stát 18 namísto současných 15 korun. Zároveň pošta zruší službu odvolání souhlasu s platební transakcí, která dosud stála 200 korun.

Dojde ke změně času

Každé jaro a podzim si lidé musí zvykat na nepopulární změny v čase – a rok 2023 není výjimkou. Již v neděli 29. října si pospíme, hodinová ručička se posune ze 3:00 na 2:00. Lidově se říká, že dojde ke změně z letního na zimní čas. Tím však rozumíme standardní středoevropský čas (SEČ či CET), letním časem se myslí posunutí času o hodinu dopředu (SELČ či CEST).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdy lidé nejčastěji umírají? Vědci odhalili nejsmrtelnější hodinu, den v týdnu i měsíc

Ve všech zemích Evropské unie (EU) nastává podle jejích pravidel přechod současně, a to poslední neděli v březnu, respektive v říjnu, bez ohledu na časové pásmo.

Tvrdý boj v Poslanecké sněmovně

V říjnu také dojde k finálnímu boji o třaskavý vládní konsolidační balíček. Kvůli opozičním obstrukcím se jeho schvalování ve třetím čtení protáhlo o několik týdnů, nakonec byla mimořádná schůze Sněmovny posunuta až na 11. října. Do rozpravy je přihlášeno několik desítek poslanců z hnutí ANO i SPD, hlasovat se má také o desítkách pozměňovacích návrhů.

Pokud ani na další schůzi zákonodárců nedojde na konec řečnění, vládní pětikoalice má v plánu protlačit takříkajíc „na sílu“ pevný termín hlasování jako posledně, což vzhledem k početní převaze v dolní komoře pro ni nebude problém. Poslanci nicméně mají omezený prostor pro manévrování, zákony totiž lze schvalovat pouze ve středu a pátek do 14:00.

Pavel udělí státní vyznamenání

Prezident Petr Pavel udělí 28. října, tedy na Den vzniku samostatného československého státu, státní vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu. Které osobnosti se dočkají ocenění, však dosud nebylo zveřejněno. Pavel na začátku září pro iDNES sdělil, že seznam uzavřel. Ačkoliv žádné jméno nepotvrdil, vyloučil, že by ocenil svého předchůdce Miloše Zemana nebo zesnulého spisovatele Milana Kunderu.

Tagy: