Babiš: Podporu ohledně prodloužení nouzového stavu zatím nemáme

Andrej Babiš

Tisková konference Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš (ANO) po středečním pravidelném setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že podporu ohledně prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně zatím nemá. Poslance bude muset prý přesvědčit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Babiš má problémy také s prosazením změny daňového zákona. Ani zde však nemá u většiny poslanců podporu, neshodne se ani s koaličním partnerem ČSSD.

„Naše vláda zatím nemá podporu. Já jsem se dnes setkal s předsedou KSČM, panem Flipem, který nás prý nepodpoří. Důležité je, aby pan ministr zdravotnictví Blatný vysvětlil, proč jsou potřeba opatření, která musíme dělat za nouzového stavu,“ řekl Babiš po schůzce v Lánech.

Nouzový stav ale prý nebyl pro Zemana hlavním tématem. „Hlavně pan ministr Blatný musí přesvědčit Sněmovnu. My jako vláda se řídíme pokyny ministerstva zdravotnictví. Existuje expertní skupina, v níž jsou členové, kteří i dříve vládu kritizovali,“ dodal premiér. Sám nechce vstupovat do jakýchkoliv protiepidemických opatření.

Na počet obyvatel a charakter ekonomiky jsme v EU nejlepší

Kromě nouzového stavu jednal Babiš s prezidentem také o změně daňového systému. Premiér navrhuje 15 % na dva roky pro všechny zaměstnance. „Jsme přesvědčení, že v tomto období je potřeba lidem dát jistoty. Můžeme si to dovolit. V minulých letech jsme snižovali dluh HDP. V Evropě máme nejnižší dluh HDP, a proto si myslíme, že pro nadcházející návrh na dva roky je důležité získat ve Sněmovně podporu. V tom momentálně nemámě shodu ani s koaličním partnerem,“ prohlásil Babiš.

Podle premiéra daňová změna nepřichází ve špatné době. „Na počet obyvatel a charakter ekonomiky jsme v Evropské unii nejlepší. Byli jsme rozpočtově zodpovědní a v této době navyšujeme dluh kvůli pandemii. Každý ví, kam peníze jdou. I příspěvek pro důchodce nás stojí 15 miliard a je v rámci deficitu, který máme od Sněmovny i pana prezidenta schválený. Volby do Sněmovny jsou za deset měsíců a další vláda bude mít rok na to, aby se se změnou popasovala,“ vysvětlil Babiš svůj pohled.

Tagy: