Babiš: Lockdown nevylučuji. Podpořím epidemiology, ale další stovky miliard nemáme

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že by k lockdownu mohlo dojít v řádu několika dní. Prohlásil to během sobotní mimořádné tiskové konference. Nynější nárůst nakažených koronavirem označil za dramatický. Ekonomiku sice nechce zavírat, ale pokud dojde na predikce, že nemocnice nebudou situaci zvládat, tak nebude mít jinou možnost, než přistoupit k lockdownu.

Premiér na mimořádné tiskové konferenci zopakoval, že lockdown si v minulosti nepřipouštěl, ale nyní jej nemůže vyloučit. „Pro nás je důležité ochránit lidi,“ řekl v sobotu Babiš s tím, že vláda již není schopná do ekonomiky „napumpovat dalších 200 miliard“.

Napřed chce mluvit s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), se kterým má schůzku ještě dnes večer. Ten byl měl ohledně toho mluvit také s epidemiology. Možnost lockdownu chce probrat i s bezpečnostní radou státu, která se sejde v pondělí ráno.

„Nechceme znovu uzavřít naši ekonomiku, ale pokud se dostaneme do toho, že budeme mít predikce, že nemocnice to nezvládnou, tak to nemůžeme vyloučit,“ dodal premiér a apeloval na občany, aby situaci brali vážně.

Babiš hovořil i o údajích, podle kterých je Česko v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel třetí nejhorší zemí na světě. Na hodnocení dle něj teď není správný čas. „Nechme to na příští rok, protože potom to hodnocení musí být o tom, jak celá země dopadla. Že máme dnes nejvyšší nárůst je pravda, ale stále jsme v počtu zemřelých úplně dole,“ prohlásil Babiš na mimořádné tiskové konferenci.

Babiš: Lidé v restauracích nedodržují opatření, ať na to hospodští dohlédnou

Babiš si na tiskové konferenci postěžoval, že vládní opatření, která mimo jiné stanovila zavírání restaurací již ve 20:00, lidé příliš nedodržují. „Všude je vidět, že klienti zůstavají v restauracích, nedodržují opatření. Vyzývám majitele restaurací, aby na to dohlídli,“ prohlásil předseda vlády.

I přes nynější rekordní počty nakažených Babiš prohlásil, že hygieny se i nadále budou snažit o trasování. Vláda se prý dle něj pokouší získat stovky lidí na to, aby mohli osoby, které se setkaly s nakaženými, obvolávat.

Nárůst je enormní, říká Prymula

Nárůst počtu nakažených je podle Prymuly enormní a jasně dokládá exponenciální charakter současného vývoje epidemie COVID-19 v Česku. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí jeden infikovaný nakazí, se zvýšilo na 1,4 – což indikuje nutnost zpřísnění opatření, uvedl dnes Prymula pro Českou televizi bez dalších podrobností.

Obdobně se v sobotu vyjádřil i šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Podle něj je čas položit si otázku, jestli současná omezení ještě stačí, nebo vyhlásit lockdown po vzoru Izraele. Premiér Babiš už v pátek pohrozil, že pokud se čísla nakažených nezlepší, vláda lockdown vyhlásí.

O správnosti lockdownu není naopak přesvědčen Miloš Zeman. Prezident v sobotu uvedl, že další pád ekonomiky si Česko nemůže dovolit. Souhlasil s ministrem zdravotnictví Prymulou, že je třeba se v opatřeních proti šíření koronaviru zaměřit na volnočasové aktivity, které se ekonomiky netýkají. Případný druhý lockdown, tedy uzavření země jako na jaře v počátcích epidemie, by česká ekonomika nebyla schopna přežít, dodal.

Tagy: