Nejstarší tenista světa uprchl z Ukrajiny a zahrál si s Radwaňskou. Je úžasný, řekla

Leonid Stanislavskij

Stařík sporťák z Ukrajiny

Nejstarší tenista světa si plní sny. Poté, co utekl z okupované Ukrajiny do Polska, si zahrál se světovou tenistkou Agnieszkou Radwaňskou. A to ve svých 98 letech.

Leonid Stanislavski se narodil 22. března 1924. Ve svých devadesáti osmi letech objíždí turnaje seniorů a podle Guinessovy knihy rekordů je nejstarším tenistou na světě. A plní si sny. Před čtyřmi měsíci si na Mallorce zahrál s jednadvacetinásobným grandslamovým vítězem Rafaelem Nadalem.

Válka mu nyní převrátila život. Stanislavski se zavřel doma v Charkově a odmítal město opustit. Nakonec se ale nechal dcerou přemluvit a uprchl do Polska. A v tamním Lublinu se mu splnilo další přání, které pronesl při svých narozeninách. Zahrál si s Agnieszkou Radwaňskou, vítězkou 20 turnajů a bývalou světovou dvojkou, která v roce 2018 ukončila kariéru.

„Když jsem slyšela příběh pana Leonida a dozvěděla se, že jeho snem je si se mnou zahrát, tak jsem dlouho neváhala,“ popisuje slavná tenistka.

„Samozřejmě mě těší, že mohu pana Leonida podpořit v boji, který jeho národ svádí. Jeho přístup je úžasný, stejně jako jeho vůle žít, sportovat a být aktivní. Takže to já jsem poctěna, že jsem si s ním mohla zahrát,“ dodává.

Teď má Leonid v plánu zahrát si se současnými polskými hvězdami – novou světovou jedničkou Igou Švjontekovou a světovou 14 Hubertem Hurkačem. Výtěžek z akce chce věnovat ukrajinským dětem postiženým válkou.

Tagy: