Doposud jsme byli velmi mírní, okomentoval Prymula nová opatření

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Nová opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, ve čtvrtek vyhlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Dotknou se kulturních a sportovních akcí, škol, restaurací i hospod. Prymula v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS uvedl, že co se týče opatření, byla vláda doposud velmi mírná.

Ve zpravodajské relaci padla otázka, zda nepřipadá v úvahu uzavírání oblastí s nejvyšší nákazou, například Prahy. Podle Prymuly to je ve světě poměrně běžné, vláda ale takovou možnost nezvažuje. „My se k tomu nechystáme, na druhou stranu, když porovnáváme ta opatření, tak jsme doposud byli velmi benevolentní,“ řekl ministr zdravotnictví.

Nová opatření, která ohlásila vláda ve čtvrtek, už jsou přísnější. „Mají nepochybně ekonomický dopad i na ty dotčené sektory, ale bude snaha je kompenzovat v rozumné míře. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že my nic jiného v tuto chvíli dělat nemůžeme a můžeme jen posuzovat, jakým způsobem se ta situace bude vyvíjet. Myslím si, že pokud ta opatření budou dodržována, během 14 dnů by skutečně mělo dojít ke zploštění křivky, jinak to nebude fungovat,“ dodal.

Prymula také upozornil, že koronavirová opatření se tímto způsobem udělat musí, aby nedošlo k takzvanému lockdownu. Co se týče omezení i profesionálních sportovních aktivit, se svazy prý konzultace proběhla, ale kvůli vývoji situace ne se všemi.

Ministr se vyjádřil i k plánovanému testování, které by měla podstoupit téměř celá populace Česka. „Ten reálný stav je, že pokud se podaří zabezpečit dostatek testů, nastavit ten systém a praktiční lékaři s tím budou souhlasit, jsme schopni zhruba v horizontu 14 dnů opravdu otestovat většinu české populace“ sdělil Prymula.

Tagy: