Dopravní chaos na Pardubicku pokračuje. Za volant autobusu už musel i starosta

Na Pardubicku je stále nedostatek autobusových spojů.

V Jarošově usedl starosta za volant autobusu

Problémy společnosti BusLine v Pardubickém kraji pokračují. Firmě se stále nedaří vypravit všechny autobusové spoje, které si u ní na základě výběrového řízení objednal Pardubický kraj. I když už se situace od 12. června, kdy začala platit vzájemná smlouva, zlepšila, stále v některých oblastech kraje nejezdí desítky spojů.

Cestující čekají na autobus mnohdy marně. V Pardubickém kraji stále nejezdí více než 60 spojů denně. „Občas nestíháme hodiny kvůli tomu, že to jede pozdě a pak musíme psát omluvenky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z místních školáků.

Důvod je stále stejný – nedostatek řidičů. Před 14 dny bylo ale hůř, to bylo nevypravených spojů třikrát víc. Na řešení situace se podílí i Pardubický kraj, přestože je v pozici zákazníka. „Dokonce jsme kontaktovali i výrobce autobusů, nejenom dopravce, a také naši Správu a údržbu silnic, kde je celá řada řidičů, kteří disponují řidičským oprávněním D,“ uvedl hejtman kraje Martin Netolický (ČSSD).

V Jarošově proto sedl za volant i místní starosta. Děti tu vozili do školy dobrovolní hasiči. Situace se zlepší, až začne platit prázdninový jízdní řád. Kraj ale chce záruku, že firma to zvládne i po prázdninách. „Do 31. 7. jsme si vyžádali detailní rozpis směn, které budou v jednotlivých částech kraje od 1. 9.,“ upřesnil Netolický.

Kraj už před časem uložil jako sankci firmě BusLine, aby zatím od cestujících nevybírala jízdné. V úvahu připadá i ukončení smlouvy. „Smlouvu lze rozvázat při závažném porušení jednotlivých ustanovení, samozřejmě objednávka je jedno z nich,“ doplnil Netolický. Pak by platila půlroční výpovědní lhůta. Během ní by musel kraj vypsat výběrové řízení a také připravit jednotlivé uchazeče na potenciální převzetí zakázky.

Tagy: