Nikdy nezveřejněný snímek Alžběty II. Na fotce pózuje se svou urozenou pratetou

Norský královský dvůr sdílel dosud neviděnou fotografii Alžběty II. z roku 1929. Na snímku se nachází se svou pratetou a norskou královnou Maud z Walesu. Foto bylo pořízeno ve venkovském sídle britské královské rodiny ve farnosti Sandringham na východě země.

Britský deník Daily Mail informoval, že se na snímku nachází tříletá Alžběta II. se svou pratetou Maud z Walesu, která díky sňatku s Haakonem VII. byla první norskou královnou v letech 1905 až 1938.

Britskou a norskou královskou rodinu váže silné pouto. Současný norský král Harald V. je totiž nepřímým bratrancem Alžběty II. Obě rodiny se sblížily během druhé světové války, kdy členové norské královské rodiny uprchli do Velké Británie.

„Naše myšlenky jsou s Jeho Veličenstvem a členy královské rodiny. Její Výsost byla takřka po století zasvěcená službě Commonwealthu a britským občanům, a to během dobrých i špatných dnů, během období štěstí i smutku,“ stojí v prohlášení, které vydal norský královský palác v reakci na smrt Alžběty II.

Britská panovnice zemřela ve čtvrtek na skotském zámku Balmoral ve věku 96 let. Korunována byla po smrti svého otce v roce 1953. V posledním roce trápily Alžbětu vleklé problémy s mobilitou a další zdravotní problémy. Kvůli nim musela královna odvolat účast na řadě společenských akcí. Krátce před svou smrtí jmenovala novou britskou premiérku Liz Trussovou.

Tagy:
fotografie Alžběta II. Liz Trussová Balmoral Harald V. Maud z Walesu