Harry vydal dojemné prohlášení: Jsem ti navždy vděčný, vzkázal babičce. Zmínil i Meghan

Britové teď doufají, že by se Harry mohl usmířit s královskou rodinou.

Královna Alžběta II. se vydala na svojí poslední cestu ze svého zámku Balmoral

Princ Harry vzdal hold své milované babičce. Ve svém prvním prohlášení od její smrti jí poděkoval za všechna společná setkání, její nasazení ve službě, rozumné rady i její nakažlivý úsměv. „Už teď tě velice postrádáme,“ vzkázal vévoda.

„Při oslavách života mé babičky, královny Alžběty II., a při truchlení nad její ztrátou si všichni připomínáme, jakou inspirací byla pro mnohé ve svém odhodlání sloužit a plnit své povinnosti,“ napsal v úvodu prohlášení princ Harry, mladší syn krále Karla III.

Připomněl také Alžbětiny slova, která pronesla po smrti svého manžela prince Philipa. „Život se skládá z posledních rozloučení i prvních setkání,“ řekla tehdy údajně Alžběta II.

Poté se princ Harry obrátil přímo na královnu. „Babičko, i když nám toto poslední rozloučení přináší velký smutek, jsem navždy vděčný za všechna naše první setkání – od mých nejranějších vzpomínek z mého dětství s tebou, přes první setkání s tebou jako s vrchním velitelem až po první okamžik, kdy ses setkala s mou milovanou ženou a objala svá milovaná vnoučata. Vážím si těchto společných chvil s tebou i mnoha dalších výjimečných okamžiků. Již teď tě velice postrádáme, a to nejen tvá rodina, ale celý svět,“ vzkázal své milované babičce princ Harry.

Princ Harry byl miláčkem britské panovnice

Bratr prince Williama měl se zesnulou královnou osobitý vztah. Podle mnohých byl mladší syn princezny Diany miláčkem britské panovnice, v mnohém se prý podobal jejímu manželovi princi Philipovi. „Kdyby ji Harry o něco požádal, královna by řekla ano – protože ho zbožňovala,“ vzkázal na webu People jeden z přátel k poutu mezi panovnicí a vévodou ze Sussexu.

„Někdy si říkám, jestli královně trochu nepřipomíná prince Philipa,“ sdělil bývalý komorník krále Karla III. Grant Harrold s odkazem na manžela panovnice. „Víte, s tím úžasným, řekněme, takovým leskem v očích,“ doplnil.

Jen málo veřejných momentů ilustruje Harryho pouto s jeho babičkou královnou tak, jako když se v roce 2016 připojila ke svému vnukovi na videu, které propagovalo Invictus Games. Harry, usazený na pohovce na hradě Windsor, se naklonil ke královně a ukázal jí krátké video na svém telefonu. Byli na něm tehdejší prezident Barack Obama a první dáma Michelle Obamová, kteří ho škádlili ohledně nadcházejících her válečných veteránů, jejichž je Harry patronem.

Tehdejší hlava Spojených stáů vzkázala, že na hrách v paralympijském stylu, které Harry před lety zahájil pro příslušníky ozbrojených sil, hodlají zvítězit. Jeden z vojáků poblíž Obamy navíc pronesl vítězné „bum“, aby úmysly USA podtrhl. Harry s babičkou však měli jinou představu. Královna pokrčila rameny a svým jedinečným způsobem prohlásila: „Bum, opravdu? Ale prosím tě.“

Málokterý člen britské královské rodiny měl dostatek sebevědomí a humoru, aby královnu k účasti na podobném „kousku“ oslovil. Princ Harry byl ovšem vždy považován za rošťáka.

Královně vzdal hold také princ William

Prohlášení k úmrtí milované babičky vydal v sobotu také princ William, Harryho starší bratr a následník britského trůnu. „Přišel jsem o babičku. Ale i když truchlím nad její ztrátou, cítím zároveň neuvěřitelnou vděčnost... Byla po mém boku v mých nejšťastnějších chvílích. A stála mi po boku i v těch nejsmutnějších dnech. Věděl jsem, že tenhle den jednou přijde, ale bude chvíli trvat, než si uvědomím, že život bez babičky už opravdu nastal,“ uvedl princ z Walesu v prohlášení, které se objevilo na Instagramu.

„Děkuji za laskavost, kterou prokazovala mojí rodině i mně. A děkuji jí i jménem celé své generace, protože nám byla vzorem svou službou a důstojností ve veřejném životě,“ napsal následník trůnu.

Tagy: