Na první dovolenou do dvou hodin letu a pozor na doklady. Jak cestovat s dětmi?

Dovolená u moře s dítětem (ilustrační foto).

Cestování s dětmi

Pro první dovolenou s dětmi je vhodné vybírat destinace v Evropě nebo její blízkosti, kam se lze dostat do dvou hodin letu. Klíčové by mělo být i zázemí hotelu, zejména možnost rezervace pokoje upraveného pro potřeby rodiny. Ty jsou velmi žádané a je proto potřeba časná rezervace. Ideální je, když hotel disponuje aquaparkem nebo nabízí animační programy, které děti alespoň na chvíli zabaví, uvedla mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Mezi nejoblíbenější destinace pro rodiny s dětmi patří Bulharsko, Egypt a Tunisko. Zároveň se ale zvýšila obliba řeckých ostrovů a Turecka. Cestovní kanceláře se snaží zákazníky nalákat na nejrůznější akce: „Často jsou děti až do dvanácti let zdarma. U některých hotelů může jít až o tři děti,“ sdělila Pavlíková s tím, že při časném hledání lze najít velmi výhodné nabídky. „Obvykle tak platíte pouze letenku, navíc dítě do dvou let nepotřebuje vlastní, během cesty sedí rodiči na klíně,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dovolená v Chorvatsku: Kde si připlatíte a kde ušetříte? Nástup eura zahýbal s cenami

Na letištních kontrolách platí výjimka, která umožňuje vzít si s sebou do letadla tekutiny ve formě dětské přesnídávky, kapsičky či kojeneckého mléka. Musíte je ovšem ukázat u bezpečnostní kontroly. Pokud potřebujete horkou vodu na kojenecké mléko, můžete o ni požádat palubní posádku. Děti při cestě můžete zabavit jejich oblíbenou hračkou. „V rámci palubních systémů jsou také různé hry, nějaký playlist s dětskými písničkami, filmy v tabletu a podobně,“ poradila Pavlíková.

Je také důležité pamatovat na formality, které je třeba zařídit před cestou. Při cestování po Evropě je i pro nejmenší děti nutný občanský průkaz. Pokud se jedná o destinaci mimo schengenský prostor, je nezbytný cestovní pas. Ministerstvo zahraničních věcí také doporučuje, že když s dítětem cestuje pouze jeden z rodičů, prarodiče nebo jiná osoba, je třeba s sebou mít úředně ověřený souhlas rodičů s vycestováním. V tomto dokumentu by mělo být dítě popsáno, uvedeno jeho jméno a příjmení, datum narození, kam jede a v jakém termínu. Předejde se tak potenciálním komplikacím.

Co se týče koronavirových opatření, naprostá většina destinací pravidla už zrušila, a to včetně Spojených států amerických. Vystačíte si tak pouze s cestovním dokladem a případně i vízem, doplnila Pavlíková.

Celý rozhovor s mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřinou Pavlíkovou si můžete přehrát na videu v úvodu článku.

Tagy: