Dovolená v Chorvatsku: Kde si připlatíte a kde ušetříte? Nástup eura zahýbal s cenami

Pokud se letos chystáte do Chorvatska, zbystřete, čeká vás totiž několik novinek. Jednou z nich je jiná měna – místo kun se platí eury. Podle odborníků změny na cenách potravin Češi tolik nepocítí, připlatí si spíše za ubytování a mýtné poplatky na dálnicích.

Chorvatsko každoročně navštíví statisíce Čechů. V něčem si letos připlatí, jinde naopak ušetří. „Ubytování podraží přibližně o 7 nebo 8 procent. Okolo 15 procent podraží v restauracích, tam si ale myslím, že se to nejvíc srovná zejména pro nás pro Čechy, a to díky tomu, že koruna je ve vztahu k euru silná. Nárůst ceny proto nejspíše tolik nepocítíme,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ve vysílání CNN Prima NEWS.

Některé položky podle hlavního ekonoma skupiny CFG Vladimíra Pikory naopak půjdou dolů. „Levnější jsou třeba potraviny jako mléko, banány, pivo. To vše oproti loňsku zlevnilo o pár korun,“ řekl. Obchody navíc mají povinnost zveřejňovat cenu v eurech i kunách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na cestovním ruchu nejvíc vydělává Paříž. Která města ji ale nejspíš předstihnou?

„Přičemž tam je oficiální přepočet kun na eury. Pokud půjdete do běžného obchodu, tak si myslím, že možná nakoupíte i levněji než u nás,“ řekl cestovatel a automobilový expert Josef Vrtal.

Co se týká samotné cesty – pokud pojedete například do Splitu, který je od Prahy vzdálený něco málo přes 1 000 kilometrů – tak nejrychlejší trasa vede přes Vídeň, Štýrský Hradec, Maribor a Záhřeb.

Nejlevněji natankujete až v Chorvatsku

Při jízdě po dálnicích je potřeba počítat s poplatky. Desetidenní známku v Česku zakoupíte za 310 korun, 235 korun (9,90 eur) za rakouskou a 356 korun (15 eur) za slovinskou. Do 600 korun zaplatíte za mýtné poplatky v Chorvatsku (přibližně 24 eur). „Poplatky na silnicích tam podražily zhruba o 12 až 15 procent,“ doplnil Vrtal.

Při spotřebě auta 8 litrů na 100 kilometrů podle cen z konce května nejlaciněji natankujete benzín až v Chorvatsku. Rakousko pak vychází nejdráž. Pokud pojedete v létě, počítejte s frontou na slovinsko-chorvatských hranicích. „Jsem trochu skeptický. Fronty budou, ale menší,“ odhadl Papež.

Pravidla silničního provozu jsou v Chorvatsku podobná těm v Česku. Na dálnici můžete jet 130 km za hodinu, mimo obec 90 a v obci 50.

Tagy: