Pivo za 90 korun, zmrzlina za 60. Chorvatsko se letos prodraží, záludné mohou být i bankomaty

Restaurace a stánky zdražily v Chorvatsku až o třetinu

Pokud plánujete dovolenou v Chorvatsku, měli byste se v porovnání s dřívějšími lety připravit na vyšší ceny. Restauratéři a obchodníci přiznávají, že někde museli zdražit až o 30 procent. Redakce CNN Prima NEWS se vydala ověřit zvýšení cenové hladiny na chorvatský ostrov Brač.

S jakými cenami se můžete setkat na dovolené v této oblíbené destinaci? Pokud se chcete občerstvit již ráno, za snídani, tedy za müsli s jogurtem a ovocem, velkou kávu a vodu, zaplatíte devět euro, v přepočtu 215 korun.

ČTĚTE TAKÉ: Kopeček až za 95 korun. Ceny zmrzliny v Chorvatsku vystřelily, podraží i u nás

„Ceny jsme zvedli, zásoby nakupujeme za vyšší ceny. Všechno se zdražilo. Cena jídla šla nahoru, víno také,“ řekl redaktorům jeden z majitelů restaurace v Sultivanu na chorvatském ostrově. Kvůli obědu či večeři budete muset sáhnout do kapsy ještě hlouběji. „Zdražili jsme asi o 20 procent. Ceny zásob šly nahoru, a to až o 30 procent,“ vyjádřil se ke stavu v gastronomii.

Například za porci boloňských špaget zaplatíte téměř 252 korun, za tradiční chorvatský pokrm čevapčiči s hranolky v průměru 380 korun. Velké točené pivo vás vyjde na 90 korun. Zvyšování cen se ale nevyhnulo ani stánkovému prodeji, například kopeček zmrzliny stojí v přepočtu kolem 40 až 60 korun. „Loni jste za kopeček dali 10 kun, letos je to 13,6 kuny, tedy třicetiprocentní nárůst. Lidé moc neutrácí, zjistili, kolik to všechno stojí,“ řekla další majitelka restaurace.

Kromě vyšších cen se na dovolené v Chorvatsku můžete setkat i s dalším výrazným zádrhelem. V řadě restaurací a obchodů totiž neberou platební karty. Bankomaty tu však naštěstí najdete na každém rohu. Dejte si ale pozor na výši poplatku. Některé bankomaty totiž za výběr účtují i více než sto korun.

Tagy: