Kopeček až za 95 korun. Ceny zmrzliny v Chorvatsku vystřelily, podraží i u nás

K vysokým teplotám patří zmrzlina, která se stejně jako mnoho jiných komodit nevyhnula zdražení.

Zdražila i zmrzlina

K vysokým teplotám patří zmrzlina, která se stejně jako mnoho jiných komodit nevyhnula zdražení. Redakce CNN Prima NEWS proto zjišťovala, na kolik vás mrazivá pochoutka letos vyjde. Dražší bude i zmrzlina v Chorvatsku, kde se ceny za kopeček šplhají v přepočtu až na 95 korun.

Teploty šplhající ke třicítce a výheň rozpálených ulic – to je kombinace, při které většina lidí hledá stánek se zmrzlinou. I za tuto pochoutku si letos připlatíme, naštěstí zatím ne výrazně.

V Olomouci je konkurence veliká. Kopečková i točená zmrzlina sice podražily, ale jen o několik korun. S cenou nahoru musel jít i známý olomoucký zmrzlinář Igor Matula, který za svým okýnkem prodává točenou pochoutku už 37 let. „Zdražoval jsem o pět korun, protože dodavatel zdražil o 35 procent. Ale proti kopečkům jsem pořád ještě v pohodě, protože točená je točená,“ sdělil redakci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trendy letní dovolené PŘEHLEDNĚ: Nejen Chorvatsko. Co nabízí „štiky“ a skokani roku?

„Za posledního půl roku jsme zdražili o pět korun, ale to z důvodu, že máme konkurenty a prostě by to jinak nešlo,“ uvedla provozovatelka cukrárny v centru Olomouce Markéta Spurná. O něco vyšší ceny netrápí ani zákazníky. „Zmrzlina není špatná, dala jsem za ni 35 korun. Podle mě je to adekvátní cena,“ řekla oslovená zákaznice.

Najdou se i výjimky

Podobná je situace i v ostatních částech země. Zdražit musela i majitelka vyhlášené zmrzlinárny v Mimoni na Českolipsku, kde lidé mohou ochutnat třeba i česnekovou, čabajkovou nebo koprovou zmrzlinu. „Elektřina, voda, dodavatel nám hodně podražil suroviny, takže i my jsme museli podražit. Momentálně máme kopeček za 30 a 35 korun, loni to bylo 26,“ sdělila majitelka Ivana Jablonovská.

V centru Prahy si pak za kopeček zmrzliny zaplatíte okolo 65 korun. I v době všeobecného růstu cen se ale najdou výjimky. Například cukrárna v centru Prostějova zdražovala naposled ještě před covidovou pandemií. „Máme nastavenou cenu 30 korun za kopeček. Naposledy jsme zdražovali tuším před covidem, tedy dva nebo tři roky zpátky,“ sdělil majitel cukrárny Almas Aliu. V Prostějově přitom nezdražoval ani jeden z redakcí oslovených prodejců a malou točenou zmrzlinu tu můžete koupit i za 25 korun.

Ceny zmrzlin se nyní řeší i v Chorvatsku. V některých městech ve vnitrozemí, jako například ve Varaždínu nebo v Pitomači, ale i u moře v Omiši zaplatíte za kopeček kolem jednoho eura, tedy 25 až 30 korun. Ve Splitu nebo třeba v Zadaru už jde cena výš – tam v přepočtu za kopeček zaplatíte asi 60 korun. Nejdráž je ovšem v Dubrovníku, kde jeden kopeček zmrzliny vyjde na 4 eura, tedy skoro 95 korun.

Tagy: