Stíhačka v plamenech. Záběry zachytily havárii a výbuch španělské F-18 nedaleko rušné dálnice

Na letecké základně Zaragoza ve Španělsku se zřítila stíhačka F-18. Dopadla poblíž rušné dálnice, kde skončila v plamenech. Pilot se tak tak dokázal katapultovat, nyní by měl být mimo ohrožení života – měl si akorát poranit nohy. Informoval o tom španělský deník El Pais. Podle lokálního zpravodajského webu Heraldo de Aragón nedošlo k žádným dalším zraněním.

K nehodě došlo krátce po 12. hodině. Stíhačku měl podle deníku El Pais potkat „nečekaný problém“, načež začala vysokou rychlostí mířit k zemi. Pilot naštěstí pohotově zareagoval a odkatapultoval se. Při dopadu si měl poranit nohy. Podle zástupců španělské armády je mimo ohrožení života, nikdo další zraněn naštěstí nebyl.

Policie ve spolupráci s armádou nyní prohledávají ohořelý vrak stíhačky a zkoumají příčinu havárie. Podle nich je velkým štěstím, že letoun neskončil na nedaleké rušné dálnici. nejednu věc by měla osvětlit také výpověď pilota.

Nejedná se o první nehodu letounu F-18 ve službách španělského letectva. K první havárii došlo v roce 1988, dva roky po zařazení stroje do arzenálu v Zaragoze. V roce 2000 se dva letouny F-18 umístěné v Zaragoze zřítily za letu. V roce 2017 se letoun F-18 situovaný na základně Torrejón de Ardoz v Madridu zřítil při startu z letecké základny. Pilot nehodu nepřežil, připomněl deník El Pais.

Mohlo by vás zajímat – Ukrajinské drony seslaly zkázu na okupanty:

Tagy: