Drama v Drážďanech: Ozbrojenec zastřelil matku, pak držel rukojmí. Nakonec sám zemřel

K velmi dramatické situaci došlo po poledni v nákupním centru Altmarkt-Galerie v Drážďanech. Ozbrojený 40letý muž se tam totiž zabarikádoval s rukojmími. Podle deníku Bild před přesunem do obchodu zabil ženu, údajně jeho matku, a pokusil se proniknout do budovy rádiové stanice. Zasahovala policie. Podle ní útočník podlehl zraněním, která utrpěl při osvobozování rukojmích.

Ozbrojenec, kterého média označují za Němce, podle deníku Bild v sobotu ráno zastřelil 62letou ženu, mělo jít o jeho matku. Její tělo nalezli policisté v městské části Prohlis. Na místě stále zasahuje forenzní tým. Policie zatím případ považuje za vyhrocené domácí drama.

Následně se muž vydal do budovy rádiové stanice, podle jejích zaměstnanců chtěl zřejmě vystoupit v médiích. Dovnitř se mu však ani za pomoci střelby dostat nepodařilo. Poté se přesunul do drogerie v obchodním domě Altmarkt-Galerie v centru města, kde držel dva rukojmí.

Německá policie uvedla, že všichni návštěvníci obchodu jsou v pořádku, ale že ozbrojenec utrpěl při osvobozování rukojmích smrtelná zranění. Podle všeho předtím zadržoval zaměstnankyni obchodu a jedno dítě. Střelec podle policie nejspíše trpěl mentální poruchou. Vyplývá to prý z jeho podivného chování, informoval web Saechsische.de.

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer (CDU) na Twitteru poděkoval zasahujícím policistům. „Truchlíme nad ztrátou lidského života. V myšlenkách jsem s oběťmi dnešního dne a doufám, že se se svými hroznými prožitky dokážou s pomocí svých bližních vypořádat,“ doplnil.

Město varovalo i Čechy

Strážníci postavili okolo obchodního střediska zátarasy. Altmarkt-Galerie se nachází v centru Drážďan nedaleko hlavního železničního nádraží a vánočního trhu Striezelmarkt, který patří k nejoblíbenějším v Německu. Trh policie až do odvolání uzavřela.

Do Drážďan v době adventu pravidelně míří tisíce Čechů, město proto na Twitteru v průběhu zásahu vydalo varování i v českém jazyce. „Na Starém městě probíhá policejní operace. Prosím, nechoďte sem. Tržnice Striezelmarkt je uzavřena a její okolí je ohraničeno,“ uvedly úřady.

Kvůli zásahu je v centru Drážďan omezena doprava, a to včetně městské hromadné dopravy. Policie hovořila dokonce o dopravním kolapsu.

Tagy: