Drama ve slovenském parlamentu: Poslanec zkolaboval a přestal dýchat přímo během schůze

Velké drama se odehrálo na půdě slovenské Národní rady, tedy tamního jednokomorového parlamentu. Přímo během schůze totiž zkolaboval jeden z poslanců. Příhoda se stala teprve 35letému zákonodárci za krajně pravicovou partaj Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko Martinu Beluskému, který měl dokonce na několik minut přestat dýchat. Schůze byla přerušena, poslance odvezli záchranáři ve stabilizovaném stavu do nemocnice.

Na středeční schůzi slovenského parlamentu právě začal u řečnického pultíku promlouvat poslanec Marián Viskupič z opoziční strany Svoboda a Solidarita, když jej náhle přerušil místopředseda Národní rady Juraj Blanár. „Poprosím okamžitě zavolat záchranku a poskytnout první pomoc,“ zvolal hlasitě do mikrofonu.

Na záběru z vysílání schůze je vidět, kterak předsedající okamžitě sahá po pevné lince, kterou má k dispozici, a dosud mluvící poslanec rychlým krokem míří k lavicím zákonodárců.

Přímo během schůze totiž zkolaboval teprve 35letý poslanec za krajně pravicovou LSNS Martin Beluský. Podle deníku Pravda dokonce na několik minut přestal dýchat.

Jednání bylo následně přerušeno do 15:00. To ovšem vyvolalo kontroverzi. Ministr obrany v demisi Jaroslav Naď se totiž nechal slyšet, že stav Beluského nebyl natolik vážný, aby se k tomuto kroku muselo sáhnout.

Tím vyprovokovalo Beluského stranického lídra a dnes již bývalého poslance Mariana Kotlebu. „Ministr v demisi Naď, který nazval lidi opicemi a dezoláty, se dnes sám ukázal jako hyena,“ napsal na Facebooku. Sám Kotleba byl před časem odsouzen k podmínce kvůli propagaci neonacistických symbolů.

Podobná událost se ve slovenském parlamentu odehrála koncem září. Tehdy zkolaboval dnes již 79letý poslanec vládního hnutí OLaNO Ján Kerekréti. Tehdy byla schůze přerušena na celý den.

Tagy:
Slovensko parlament Marian Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko Národní rada Martin Beluský Juraj Blanár Marián Viskupič