Nejistota na Slovensku ukončena. Členové parlamentu odhlasovali termín předčasných voleb

Slováci půjdou v září znovu volit složení své Národní rady, tedy tamního parlamentu. Poslanci si odhlasovali termín předčasných voleb. Aktuálně zemi vede vláda v demisi pod taktovkou premiéra Eduarda Hegera, která před časem ztratila důvěru.

Předčasné volby se nakonec budou konat 30. září. Odhlasovalo to 92 z celkových 150 poslanců. Poslední dny a týdny se strany bývalé vládní koalice nedokázaly shodnout na tom, kdy se volební klání bude konat. Například hnutí Jsme rodina až do poslední chvíle volala po brzkém termínu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat

Opozice je na koni

Předčasné volby si přály i opoziční strany v čele se Směr-SD expremiéra Roberta Fica nebo také nezařazení poslanci ze strany Hlas-SD dalšího bývalého předsedy vlády Petera Pellegriniho.

Jejich partaje totiž aktuálně okupují vrchní příčky v průzkumech veřejného mínění. Naopak strany bývalé vládní koalice se většinou nachází podstatně níže. Třeba nejsilnější hnutí z voleb 2020 Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče se v průzkumech dostává maximálně k hranici 10 procent, kdežto ve volbách získalo přes 25 procent hlasů.

Po předčasných volbách volala i prezidentka Zuzana Čaputová. Ta jinak hrozila, že pokud se poslanci nedohodnou, tak jmenuje úřednický kabinet. Nyní by měl až do voleb vést zemi Heger, byť jeho vláda bude mít jen omezené pravomoci.

Tagy: