Drama v Turecku: Oheň sevřel letovisko na Egejské riviéře, Češi čekali na záchranu na pláži

Čeští turisté v Turecku ohroženi požárem

Požár v Turecku ohrožuje české turisty

U tureckého města Selçuk na Egejské riviéře se v sobotu rozhořel oheň. Plameny šlehaly jen několik desítek metrů od tamních hotelů, kde dovolenou tráví i Češi. Někteří čekali na záchranu na jedné z tamních pláží, popsala pro CNN Prima NEWS česká turistka. V neděli ráno se podařilo požáry dostat pod kontrolu.

O situaci v Turecku informovala CNN Prima NEWS Pavlína Vavříčková, která v letovisku tráví dovolenou. Z hotelu je nejprve evakuovali na pláž, krátce před 23. hodinou pak turisty přesunuli k plážovému baru. „Řekli, že za hodinu nebo za dvě budeme moci zpátky na hotel. Před ním už oheň uhasili, ale ty kopce kolem pořád hoří,“ popsala turistka.

ČTĚTE TAKÉ: Exploze lithiových baterií způsobila katastrofický požár. V soulské továrně zemřelo 22 lidí

Podle tureckých médií začalo hořet v sobotu odpoledne. „Tady se proslýchá, že nějaké ohníčky byly v lesích už v 11, ale nikdo to neřešil. Až v 17 hodin to bylo vidět už z našeho pokoje a strašně rychle se to šířilo,“ popsala Vavříčková. Na místě létaly i vrtulníky, ale oheň postupoval rychle a za chvíli byl u hotelu.

Požár na Egejské riviéře v Turecku:

„Hořelo kolem dokola, všechny cesty byly uzavřené,“ popisovala česká turistka s tím, že chtěli odjet už odpoledne na „vlastní pěst“. To už ale nešlo, protože oheň se dostal přes kopec. „Dusili jsme se v kouři, ale vzali nás jen na tu pláž. Dostali jsme instrukce, že případně máme jít do vody,“ doplnila.

Uvedla také, že cestovní kancelář s nimi situaci neřeší. „V tuto chvíli to řeší pouze hotel a záchranné služby. Ve tři hodiny pro nás přijedou nějakým busem. Nevím ale, kudy nás budou chtít vézt, když tu všude kolem hořelo,“ řekla Vavříčková.

Kolik Čechů je v okolních hotelech, odhadnout nedokázala. Ona sama dorazila na dovolenou pořádanou cestovní kanceláří letem z Bratislavy.

Turecká média v neděli informovala, že požáry jsou již pod kontrolou. „V celém Turecku v sobotu vypuklo celkem 44 požárů, z toho 30 ve venkovských oblastech a 14 v lesních porostech. Většinu požárů se podařilo dostat pod kontrolu a uhasit. V neděli v časných ranních hodinách se podařilo dostat pod kontrolu také požáry v okresech Selçuk a Menderes v Izmiru,“ uvedl web ntv.com.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže byli čeští turisté evakuováni. „Nejdříve strávili nějaké chvíle na pláži, než úřady dovolily evakuaci. Jsou v náhradních ubytovacích zařízeních a domlouvají se s cestovními kanceláři, zda budou pokračovat ve své dovolené na jiném místě,“ popsal Papež pro CNN Prima NEWS.

Dodal, že nebezpečí nehrozilo. „Úřady to měly od začátku pod kontrolou. Cestovní kanceláře ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí dokázaly komunikovat s místními orgány tak, aby vše proběhlo bez problémů,“ sdělil Papež.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slyšeli zoufalé volání o pomoc. Plameny nám ale odřízly cestu, vzpomíná hasič na tragický požár

Tagy: