Přepadení banky v Louisville. Střelec byl její zaměstnanec, policie hlásí pět mrtvých

Na pět stoupl počet obětí pondělní střelby v bance v americkém městě Louisville, kterou rozpoutal její zaměstnanec, než jej policie zastřelila. Počet obětí se zvýšil ze čtyř na pět poté, co zraněním podlehla sedmapadesátiletá žena, oznámily tiskové agentury.

Mezi osmi zraněnými je také policejní nováček, který před dvěma týdny složil přísahu. „Policista byl zasažen do hlavy a po operaci mozku jeho stav zůstává kritický,“ uvedla podle médií policie. V kritickém stavu je podle nemocnice ještě jeden zraněný.

Místní policejní oddělení (LMPD) o incidentu informovalo na Twitteru. Svědkové, kteří z budovy utekli, řekli stanici WHAS-TV, že uvnitř slyšeli střelbu. Stanice informovala, že je na místě několik sanitních vozů.

Podle amerického webu CNN byl střelec identifikovaný jako 23letý muž a zaměstnanec banky. Web také cituje zdroj, který uvádí, že útočník napsal vzkaz pro své blízké, v němž uvedl, že bude v bance střílet.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko přešlo k taktice spálené země. Do Bachmutu poslalo speciální jednotky, tvrdí generál

Palbu zahájil zaměstnanec banky, který dění přenášel živě na Instagram, uvedla policie. Oběti byly ve věku od 40 do 64 let. Policie byla na místě během tří minut a útočníka v přestřelce zastřelila.

Zranění utrpělo osm lidí, včetně dvou policistů. Do hlavy byl zasažen šestadvacetiletý Nickolas Wilt. Policejní sbor města uvedl, že Wilt běžel k místu střelby, aby zachránil životy dalších lidí. Městský radní Anthony Piagentini řekl deníku Courier-Journal, že Wilt absolvoval na konci března policejní akademii, kam byl přijat i jeho bratr.

Starosta Louisville Craig Greenberg, který sám loni vyvázl z útoku střelnou zbraní, označil střelbu v bance za zlý akt cíleného násilí. Na místo podle AP měl zamířit i guvernér státu Kentucky, ve kterém Louisville s 650 tisíci obyvatel leží. „Prosím, modlete se za všechny zasažené rodiny i město Louisville,“ napsal Andy Beshear v krátkém příspěvku na Twitteru.

Střelba v bance v Kentucky následovala jen dva týdny po útoku na křesťanskou školu v Nashvillu ve státu Tennessee, ve které bývalý žák zabil šest lidí včetně tří dětí.

V USA podle databáze Gun Violence Archive v posledních letech připadá na každý den více než jeden případ střelby se čtyřmi a více zraněnými či mrtvými kromě střelce. Střelba v bance měla letos pořadové číslo 146. Policie v Louisville v pondělí ráno zasahovala i při druhé střelbě, která se odehrála přibližně tři kilomety od Old National Bank a při které byl nejméně jeden člověk zabit a jeden zraněn. Oba případy podle policie spolu nesouvisí.

Hromadné střelby v USA tradičně oživují debatu o zpřísnění zákonů o držení a dostupnosti střelných zbraní. Zastáncem reforem, které by možnost držet zbraň omezily, je i prezident Joe Biden z Demokratické strany. „Kolik Američanů musí ještě zemřít, než začnou republikáni v Kongresu jednat a chránit americké komunity?“ uvedl prezident v prohlášení reagujícím na střelbu v Louisville.

Biden a demokraté se dlouhodobě zasazují za přijetí přísnějších zákonů ohledně držení zbraní. Tyto snahy ale čelí tvrdému odporu většiny republikánských zákonodárců, kteří často zastupují voliče podporující právo na zbraně. Kentucky je jedním z 26 amerických států, které umožňují většině dospělých starších 21 let nakupovat a nosit střelnou zbraň bez povolení, dodal server BBC News.

Tagy: