Ukrajinská města duchů. Podívejte se, jak tvrdé boje zdevastovaly Soledar a Bachmut

Dříve zhruba desetitisícový Soledar je dnes kvůli tvrdým bojům mezi Ukrajinci a Rusy městem duchů. V současnosti se jej snaží dostat pod kontrolu obě bojující strany kvůli jeho strategické pozici na sever od Bachmutu, který ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal jako jedno z nejkrvavějších míst války. Podívejte se, jak se Soledar a Bachmut proměnily.

Na následujících snímcích lze porovnat, jak se během ruské invaze na Ukrajinu změnila města Soledar a Bachmut. Fotografie pořídila pomocí satelitů společnost Maxar Technologies.

Ve svém příspěvku předkládá dvě fotografie. První pochází ze začátku srpna 2022, tu druhou společnost pořídila v úterý. Na snímcích je jasně vidět zkáza, která postihla město známé svými solnými doly.

Další satelitní snímek, tentokrát ze 7. ledna letošního roku, zobrazuje křižovatku silnic u Bachmutu. V okolí jsou viditelné tisíce kráterů po ostřelování bombami.

Poslední snímek ukazuje proměnu Bachmutu. První fotografie je ze začátku srpna 2022, druhá z minulého týdne. O Bachmut se bojuje zhruba půl roku a od té doby se změnil k nepoznání.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Maxar Technologies Bachmut Soledar