Záběry demolice ruského tanku. Výbuch odmrštil do dáli věž i s motory, chlubí se Ukrajinci

Ukrajinci se pochlubili dalším úspěšným útokem na ruskou těžkou techniku. O jeden z nejnovějších úderů se postarala ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda, které se na východě země povedlo zdemolovat ruský tank T-72. Tento typ trpí nezanedbatelnou konstrukční vadou, což přispívá ke zvýšeným ztrátám okupantů během probíhajícího konfliktu.

„Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda se postarala o demolici ruského tanku na Donbasu,“ komentovala záběry twitterová stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě. K úderu podle všeho došlo ve vesnici Lozove v Doněcké oblasti.

Stránka Ukraine Weapons Tracker později zveřejnila další video, které má ukazovat následky obrovského výbuchu. Na záběrech je vidět, že z ruského tanku příliš mnoho nezbylo. „Následky katastrofální exploze munice na palubě tanku T-72B. Věž a motory skončily o pár metrů dál,“ dodal analytický twitterový účet.

Detonace munice uvnitř tanků je problém, který Rusy během války s Ukrajinou dlouhodobě trápí. Asi nejčastěji touto slabinou trpí právě typ T-72. Častým úkazem ruské invaze jsou tak snímky odpálené dělové věže tanku, která se v řadě případů povaluje desítky metrů od zbytku vraku.

Může za to konstrukční chyba, konkrétně fakt, že tyto ruské tanky skladují až 40 střel v zásobníku hned pod dělovou věží, což je činí extrémně zranitelnými. I nepřímý zásah totiž může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje, což celou věž obvykle vystřelí několik metrů do vzduchu.

Tuto šanci navíc výrazně umocňují moderní protitankové řízené střely, které Ukrajině posílají západní země. Například americký Javelin je nastavený tak, aby raketa z něj vypálená zasáhla přímo vršek tanku.

Tagy:
válka tank tanky Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas obrněné vozidlo věž těžká technika Doněcká oblast T-72 tank T-72 tanková věž Lozove Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda