Izraelci ničí tunely Hamásu speciálními raketami. Můžou vyvolat i zemětřesení, popsal expert

Hlubinná bomba GBU-28

Matyáš Zrno přiblíží Pásmo Gazy

Při izraelských útocích na uprchlický tábor Džabálija na severu Pásma Gazy byly využity speciální rakety americké výroby GBU-28. Ty jsou určeny k ničení mimořádně dobře opevněných cílů a „Izraelci je využili k tomu, aby zasáhli rozsáhlé tunelové systémy Hamásu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS reportér Matyáš Zrno.

Původ této americké letecké pumy spadá do období první války v Zálivu, tedy do období mezi lety 1990 až 1991, a navržena byla tak, aby porazila obrovské betonové stropy bunkrů bývalého iráckého vůdce Saddáma Husajna, informovala televize Al-Džazíra.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael „vyrábí“ více teroristů, než jich zabíjí. Na Hamás musí jinak, komentuje CNN

„Raketa má šest metrů, váží přes dvě tuny a dokáže se zavrtat dva a půl metru pod zem, než exploduje,“ popsal její specifika Zrno a dodal, že v místě úderu dokáže vyvolat jakési místní zemětřesení. „Tím sice zničí tunely, ale bohužel také přinese oběti na civilním obyvatelstvu,“ konstatoval reportér.

Právě tyto rakety měly být podle Zrna využity i při útocích na uprchlický tábor Džabálija, kde v centru této oblasti způsobily čtyři velké krátery. Teroristické hnutí Hamás tvrdí, že během útoku zemřelo 195 Palestinců, to ale nelze nezávisle ověřit.

Tábor Džabálija má podle televize Al-Džazíra zhruba 116 tisíc obyvatel a je největším z osmi uprchlických táborů v Pásmu Gazy. Nacházejí se v něm tři školy, které spravuje OSN a jež nyní poskytují nouzové přístřeší pro stovky vysídlených rodin. Název uprchlický tábor je však podle Zrna vcelku zavádějící, jelikož pochází z roku 1948, kdy do něj byli Palestinci vysídleni ze svých vesnic. „Za tu dobu se ale postupně změnil v normální město,“ vysvětlil reportér CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při dobývání tunelů izraelskou armádou se také hojně mluví o takzvané „houbové bombě“

Tagy:
Usáma bin Ládin USA Al-Džazíra izraelsko-palestinský konflikt Matyáš Zrno Írán Izrael Palestina Hamás GBU-28 uprchlický tábor