Izrael „vyrábí“ více teroristů, než jich zabíjí. Na Hamás musí jinak, komentuje CNN

Ke zničení Hamásu je zapotřebí několikaleté systematické práce, současný vpád Izraele do Gazy může naopak vést k masivnímu vzestupu radikálů. V komentáři pro americkou CNN to napsal politolog Robert Pape. Podle něj Izrael sice zabije nějaké teroristy, ale mnohem více jich „vyrobí“.

Kdo a jak by měl vládnout Pásmu Gazy, to je politická hádánka, kterou nikdo nemůže rozlousknout už desítky let. Izrael prohlásil, že Palestincům vládnout nechce. Rozhodl se ale zničit teroristické hnutí Hamás tím, že pošle tanky do oblasti a začne radikály nahánět. To byla podle amerického politologa Roberta Papea chyba.

„Izraelská strategie pro porážku Hamásu – tedy zničení všech vojenských a politických kapacit do takové míry, aby teroristická skupina už nikdy neprováděla velké útoky na izraelské občany – nejspíše nebude fungovat,“ napsal Pape pro CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael chystá revoluční houbovou bombu, v tunelech má její pěna vyvolat chaos. Jak funguje?

„Izrael pravděpodobně už teď podněcuje zrod většího množství teroristů, než kolik jich zabíjí,“ dodal politolog. Podle něj totiž izraelský vpád násobí frustraci a nenávist vůči Židům v muslimském světě, což způsobí, že militantní organizace na Blízkém východě budou vítat nové členy.

Podle komentátora se něco takového v minulosti už několikrát stalo. Například když Izrael podnikl invazi do Libanonu nebo když Spojené státy vpadly do Iráku – pokaždé bylo cílem potlačit terorismus a pokaždé se teroristické frakce vrátily silnější než kdy dřív. Příkladem budiž libanonské hnutí Hizballáh, které v současnosti představuje nejmocnější nestátní armádu světa.

Na Hamás a další teroristické organizace se proto prý musí aplikovat jiný přístup.

Dlouhodobá taktika

„K poražení Hamásu a jemu podobných skupin je podstatné oddělit teroristy od lokální populace, ze které se rekrutují. V opačném případě může být zabita jen současná generace teroristů, kterou v budoucnu nahradí nová a větší generace,“ varuje Pape.

Takový přístup ale podle něj nejde aplikovat v jednom měsíci, podobně jako vojenskou operaci. Správným řešením má být prý dlouholetá politická práce, kterou doprovází likvidace klíčových teroristů, již spojují svět teroru a civilní populace.

„Strategickou vizí Izraele bylo nejprve vojensky zasáhnout a teprve později vyřešit politický proces. To však pravděpodobně povede ke stále větší integraci Hamásu a místního obyvatelstva a k tomu, že bude více teroristů,“ napsal americký politolog.

Podle něj Palestinci potřebují záruky, že dostanou vlastní stát, protože jinak budou stále podporovat Hamás jako symbol odporu. A pokud nebude v Gaze jiná politická alternativa než Hamás, bude stále líhní teroristů, soudí Pape.

Tagy: