Drzá i záhadná tvář Pelého. Byl ješitný ohledně gólů, mizerně tipoval a rozbrečel brankáře

Na světě neexistuje fotbalista, který by nevyrůstal na příbězích o Pelého zápasech, gólech a úspěších. Toto jednou řekl o ikoně, která ve čtvrtek ve věku 82 let zemřela, Cristiano Ronaldo. Výraz „Pelé“ lze brát jako synonymum pro genialitu. Po kariéře, kdy už za Brazilce nemluvily branky, proslul také řadou kuriózních prohlášení, která ukazovala, že si je své velikosti víc než dobře vědom a záleží mu na ní.

Pelého kariéra byla tak trochu bájná. Hrál v době, kdy se běžně zápasy nevysílaly v televizi a existují spíše jen krátké šoty s jeho fotbalovými kouzly. Celou dobu – až na poslední dva roky a štaci v USA – hrál ve vzdálené Brazílii. A mnoho fanoušků se tedy může jen domnívat, jak výjimečným hráčem Edson Arantes do Nascimento byl.

Vzdálené časy vytvářejí prostor pro manipulaci s počtem branek, které měl Pelé nasázet. Někteří statistici stanovili oficiální číslo na 757 gólů, což je údaj, s nímž sám autor nesouhlasil. Když ho měl na začátku minulého roku Portugalec Cristiano Ronaldo překonat, ješitně upravil svůj popisek instagramového profilu tak, že do něj napsal „nejlepší střelec všech dob (1 283 gólů)“. Svoji sbírku totiž nafoukl i o trefy z přátelských a exhibičních duelů.

Později Pelé Ronaldovi gratuloval s důrazem na to, že překonal jeho rekord v OFICIÁLNÍCH zápasech. Ale jinak byl jeho vzkaz dojemný. A také trochu filozofický. „Život je sólový let. Každý si vytváří vlastní cestu. Ty máš tu cestu opravdu nádhernou! Není tajemstvím, že tě velmi obdivuji a rád sleduji. Gratuluji k překonání mého rekordu v počtu nastřílených gólů v oficiálních zápasech. Velmi mě mrzí, že jsem tě dnes nemohl obejmout. Odložím si tu alespoň naši společnou fotografii jako symbol přátelství, které trvá již po mnoho let.”

Zdálo se, že pro CR7 má Pelé větší uznání než pro dlouholetého rivala Ronalda Lionela Messiho. Zvláště jedno vyjádření o porovnávání jeho samotného a Argentince tomu nahrávalo. „Jak můžete srovnávat chlapa, který dobře hlavičkoval, střílel levou, střílel pravou, a druhého, který střílí pouze jednou nohou, má jen jednu dovednost a nehlavičkuje dobře?“ tázal se.

Nepříliš lichotivě mluvil Pelé v minulosti také o svém krajanovi Neymarovi. Bylo to v roce 2013. „Pro národní tým je jen obyčejným hráčem,“ glosoval. Nicméně časem si svého následovníka oblíbil, dokonce pak tvrdil, že je lepší než Messi i Ronaldo. A Neymar po smrti Pelého přišel s reakcí plnou respektu. „Před Pelém bylo 10 jen číslo. Tuhle větu jsem někde četl. Ale i když je tato věta krásná, je neúplná. Řekl bych, že před Pelém byl fotbal jen sport. Pelé všechno změnil. Udělal z fotbalu umění, zábavu. Dal hlas chudým a černým a především: díky němu byla Brazílie vidět. Díky královi se zvýšil status fotbalu a Brazílie! Odešel, ale jeho kouzlo tu zůstane. Pelé je věčný.“

Nejhezčí vyfantazírovaný gól

Další bizarní Pelého příspěvek do veřejného prostoru obnášel zpěváka Eltona Johna. „Všechno nejlepší k narozeninám Siru Eltonu Johnovi. Šel jsem si ho jednou poslechnout naživo. Ukázal na mě a já musel odejít, než by mě pohltil dav.“

Nebo se pochlubil tím, jak dokázal během hráčských let pořádně rozplakat soupeře. „Jednou, během zápasu v Senegalu, brečel gólman po mém gólu tak moc, že musel střídat. Prohrál velkou sázku,“ napsal na Twitteru.

Pořád se to ale zdá jako uvěřitelnější historka než ta následující. „Jednou jsem byl během zápasu vyloučený. Toto rozhodnutí bylo ale u publika tak nepopulární, že nakonec rozhodčí vyloučil sám sebe.“

O ohromném množství branek už byla řeč. Nejoblíbenější trefou samotného Pelého byla ta, kterou vstřelil za Santos jako 19letý proti týmu Clube Atlético Juventus. Problémem je, že ho nikdy nezaznamenala žádná kamera. A tak vznikla animace na základě popisu… Pelého. Podle něj vypadal gól takto báječně.

Méně báječné už byly predikce fotbalové ikony. Většinou platilo, že pokud si někoho Pelé vybral jako favorita turnaje, byl to polibek smrti.

Předpověděl, že Španělsko vyhraje mistrovství světa v roce 1998, ale vypadlo ve skupinové fázi. Před šampionátem v roce 2002 řekl, že Argentina a Francie dosáhnou finále, ale rovněž nepostoupily ze skupiny. Řekl také, že jeho rodná a milovaná Brazílie se na turnaji nedostane ze skupinové fáze... Získala trofej.

Také kdysi tvrdil, že některý z afrických národů vyhraje mistrovství světa do roku 2000. Až letos v Kataru se mančaft z tohoto kontinentu – Maroko – dostalo aspoň do semifinále.

Tagy: