Král zemřel, ale má fotbalovou nesmrtelnost. Messi nebo Mbappé smutní po odchodu Pelého

Fotbalový svět se zahalil do smutku, protože jeho první král ve věku 82 let zemřel. Podívejte se, jak osobnosti reagovaly na smrt legendárního Brazilce Pelého, který jako jediný hráč vyhrál třikrát mistrovství světa.

Pro mnoho lidí bude muž narozený se jménem Edson Arantes do Nascimento a známý pod kratičkou a snadno zapamatovatelnou přezdívkou Pelé tím nejlepším fotbalistou všech dob. Od konce 50. let, přes „šedesátky“ až po 70. léta posouval nejpopulárnější hru na jinou úroveň. Komplexností, v té době nevídanými triky a především neuvěřitelným množstvím gólů.

Kritici namítají, že naprostou většinu z nich nasázel v Brazílii za mateřský Santos a nikdy nečelil silnější evropské konkurenci. Ale odkaz trojnásobného světového šampiona je i tak monstrózní a nezpochybnitelný. „V mých očích Pelé navždy zůstane opravdovým králem fotbalu. Jak díky svému umění, tak chováním a vystupováním na hřišti,“ podotkl kdysi Josef Masopust. Jeden z mála Čechů, který měl tu čest si proti „bohovi“ zahrát.

„Král fotbalu nás opustil, ale jeho odkaz nikdy nebude zapomenut,“ napsal ve čtvrtek večer na Twitter jeden z nejlepších hráčů současnosti – tahoun francouzské reprezentace a Paris Saint-Germain Kylian Mbappé, který byl pro Pelého přítelem.

S velmi trefným příspěvkem přišel norský fenomén Erling Haaland. „Cokoliv dělá jakýkoliv hráč, Pelé dělal jako první,“ poznamenal s tím, že Pelé byl vynálezcem mnoha kliček a celkově fotbalových dovedností.

Smrt ikony nemohl bez reakce nechat ani bývalý kanonýr anglické reprezentace Gary Lineker. „Zemřel Pelé. Nejbožštější z fotbalistů, nejradostnější z mužů. Hrál na takové úrovni, ke které se přiblížilo jen pár vyvolených. Třikrát zvedl nejžádanější trofej v tom krásném žlutém dresu. Možná nás opustil, ale vždy bude mít fotbalovou nesmrtelnost. Odpočívejte v pokoji.“

Linekerův krajan Geoff Hurst – autor hattricku ve finále MS 1966 – hrál v Pelého éře a i on sdílel své pocity po smutné zprávě na sociálních sítích. „Mám tolik vzpomínek na Pelého, bezpochyby nejlepšího fotbalistu, proti kterému jsem kdy hrál. Pro mě je Pele nejlepší hrách všech dob a jsem hrdý, že jsem se s ním ocitl na jednom hřišti. Odpočívejte v pokoji a děkuji,“ vzkázal.

Ronaldo: Inspirace pro tolik milionů lidí

Z nepřeberného množství reakcí lze vybrat i tu od někdejšího německého reprezentanta Mesuta Özila. „Váš odkaz bude žít věčně. Jsem si jistý, že FC Nebe bude spolu s Diegem Maradonou neporazitelným týmem.“

Jeden z Pelého konkurentů v boji o titul „nejlepší všech dob“ Cristiano Ronaldo se u společné fotografie pořádně rozepsal: „Vyjadřuji nejhlubší soustrast celé Brazílii a zejména rodině pana Edsona Arantese do Nascimenta. Pouhé sbohem věčnému králi Pelému nikdy nebude stačit k vyjádření bolesti, která v současnosti sužuje celý fotbalový svět. Inspirace pro tolik milionů lidí. Jeho odkaz tu byl, je a bude navždy. Náklonnost, kterou mi vždy projevoval, byla oboustranná v každém okamžiku, který jsme sdíleli, dokonce i na dálku. Nikdy nebude zapomenut a jeho památka bude navždy žít v každém z nás milovníků fotbalu. Odpočívejte v pokoji, králi Pelé.“

Co říct měl rovněž Neymar, aktuálně nejslavnější brazilský fotbalista: „Před Pelém bylo 10 jen číslo. Tuhle větu jsem někde četl. Ale i když je tato věta krásná, je neúplná. Řekl bych, že před Pelém byl fotbal jen sport. Pelé všechno změnil. Udělal z fotbalu umění, zábavu. Dal hlas chudým a černým a především: díky němu byla Brazílie vidět. Díky královi se zvýšil status fotbalu a Brazílie. Odešel, ale jeho kouzlo tu zůstane. Pelé je věčný."

Lakonicky se vyjádřil čerstvý světový šampion Lionel Messi, který zároveň publikoval dva snímky, na kterých je s Pelém. A pak jeden, na němž brazilská megastar slaví gól. „Odpočívejte v pokoji,“ napsal argentinský hrdina.

Právě on byl spolu s Mbappém po velkolepém finále šampionátu v Kataru mezi Argentinou a Francií tím posledním, komu Pelé ve svém životě gratuloval. „Fotbal opět pokračoval ve vyprávění svého příběhu, a to jako vždy strhujícím způsobem. Messi vyhrál své první mistrovství světa. Můj drahý přítel Mbappé vstřelil ve finále čtyři góly. Byl dar sledovat tuto podívanou a budoucnost našeho sportu. Chtěl bych pogratulovat také Maroku k neuvěřitelnému tažení. Je skvělé vidět Afriku zářit. Gratuluji Argentině! Diego (Maradona) se teď určitě usmívá,“ napsal na svůj Instagram Pelé 18. prosince.

Teď se na sebe s Maradonou usmívají vzájemně.

Tagy: