Dubajská čokoláda uchvátila svět. Podívejte se, jak si ji můžete snadno připravit doma

Dubajská čokoláda pobláznila celý svět. Lze ji samozřejmě koupit, jenže cena je vždy vyšší, a na trhu se navíc objevuje různá kvalita. Žádanou pochoutku si ale můžete připravit i doma. Jak na to, poradí foodblogger a módní návrhář Pavel Berky.

Dubajská čokoláda je poměrně drahou pochoutkou. Její cena se pohybuje okolo 400 korun za 200 gramů. Na její výrobu přitom stačí jen pár surovin a příprava není složitá. Jak na to, radí foodblogger a módní návrhář Pavel Berky.

Na přípravu 15 porcí budete potřebovat:

  • 500 gramů hořké čokolády (pecičky)
  • 150 gramů těsta kataifi – zakoupíte v řeckých nebo arabských obchodech
  • 50 gramů másla
  • 220 gramů pistáciové pasty
  • 50 gramů sezamové pasty tahini

Postup přípravy:

Těsto kataifi je nejprve potřeba nakrájet na menší kousky. Ve velké pánvi poté rozehřejte máslo, přidejte do ní těsto a za stálého míchání ho orestujte dozlatova. Mělo by být křupavé. Poté ho z pánve vyndejte na plech a nechte vychladnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak na vejce a nedostat salmonelózu? Tyto chyby při jejich skladování dělá spousta lidí

K těstu následně přidejte pistáciovou pastu, tahini a vše důkladně promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním pak lépe pracovat.

Když je krém ztuhlý, vyndejte ho a vytvarujte z něj kuličky. Ty poté rozložte na plech s pečícím papírem, napíchejte do nich párátka a dejte do mrazáku zcela ztuhnout – ideálně přes noc.

Když jsou kuličky dobře vymražené, můžete začít s přípravou čokolády. Kuličky ale z mrazáku ještě nevyndávejte, protože by rychle změkly. Do misky dejte čokoládové pecičky. V kastrolu přiveďte k varu trochu vody a následně do něj umístěte misku s čokoládou. Plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45 až 50 °C – pomoci si můžete kuchyňským teploměrem.

Poté misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého míchání ji vychlaďte na 29 až 31 °C. To je ideální teplota, se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená čokoláda bude po vytuhnutí nádherně lesklá a křupavá.

Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndávejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce – například kusu polystyrenu – a nechte je v lednici ztuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Potraviny jsou u nás levnější než na Slovensku. Z V4 je na tom Česko nejlépe, řekl ekonom

Tagy:
hobby čokoláda recept hořká čokoláda Pavel Berky dubajská čokoláda