Vejce jsou oblíbenou potravinou a důležitým zdrojem bílkovin. Mohou ale obsahovat pro člověka nebezpečné bakterie, proto je třeba vejce správně upravovat a skladovat. Kterých nejčastějších chyb se lidé dopouštějí?
Vajíčka jsou podle serveru dTest nejoblíbenější potravinou na světě především díky svému vysokému obsahu bílkovin. Denně jich lidstvo sní až 1,4 miliardy. Stejně jako u ostatních živočišných produktů je však i u vajec třeba dát pozor na jejich správnou úpravu. Důležité je také bezpečné skladování.
DÁLE ČTĚTE: Pití mléka chrání před rakovinou, tvrdí vědci. V nové studii vyjmenovali i rizikové potraviny
Nejznámější bakterií, kterou lze z nakažených vajec dostat, je salmonela. Ta způsobuje nepříjemné průjmy a vysoké horečky, pro malé děti a starší lidi může být dokonce smrtelná. Web odborného časopisu Scientific American naštěstí informuje, že salmonela napadá v průměru pouze 1 z 20 000 syrových vajec. Nebezpečí přesto hrozí. Nejlepším způsobem, jak se nebezpečným bakteriím vyhnout, je vajíčka správně tepelně upravit. Salmonelu zničí zahřátí vajec na teplotu 70 °C, a to po dobu několika minut.
Vliv má i to, jak vajíčka uchováváme. Portál Česká vejce je doporučuje skladovat buď v lednici, nebo na místě se stálou teplotou, která není vyšší než 18 °C – ideální je třeba spižírna. Naopak bychom vajíčka rozhodně neměli skladovat ve dveřích lednice, protože časté změny teplot při otevírání a zavírání jim nesvědčí.
Po příchodu z obchodu je nejvhodnější vejce přeskládat z papírových obalů do děrovaných plat a uložit špičkou dolů, aby okolo nich mohl cirkulovat vzduch. Určitě bychom je však neměli umývat – vajíčka mají na povrchu skořápky přirozenou ochrannou vrstvu a při jejím porušení by se dovnitř vajec mohly snadněji dostat bakterie.
Scientific American v této souvislosti upozorňuje, že ve Spojených státech amerických je nutné vajíčka skladovat v lednici – podle amerických potravinářských norem jsou totiž před prodejem umývána kvůli odstranění bakterií z jejich povrchu. Zároveň se tím však smyje přirozená ochranná vrstva, a tak jsou ta americká na rozdíl od českých vajec náchylnější ke kontaminaci bakteriemi skrz skořápku.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potraviny jsou u nás levnější než na Slovensku. Z V4 je na tom Česko nejlépe, řekl ekonom