Česko se připravuje na nápor z Ukrajiny. I další uprchlíci najdou uplatnění, zní z vnitra
recept
Výpis příspěvků ke štítku „recept“
Stále více důchodců přichází o peníze. Jak získat vratky od zdravotních pojišťoven?
Zdravotní pojišťovny vyplácejí stále vyšší částku ve vratkách za léky a léčivé přípravky, loni se už vyšplhala přes miliardu korun. S tím ale také roste počet lidí, kteří vratky nedostali. Týká se to zejména nejstarších pacientů, kteří nemají zřízené bankovní účty a z různých důvodů si nevyzvedávají složenky. Co radí pojišťovny a jak o peníze z vratek nepřijít?
Čínský street food povýšila na umění. Eva Che je vyhledávanou privátní kuchařkou
Narodila se v Praze, vyrůstala v Kutné Hoře, ale oba její rodiče pocházejí z Číny. Své kulinářské umění představuje na eventech, ale klienti si ji najímají i pro zvláštní příležitost jako soukromou kuchařku. Evu Che oslovují známé značky, aby pro ně připravila cateringové služby, díky zájmu Čechů o vaření si založila kulinární koncept CheHub. Pro přípravu jídel si sama mixuje koření, připravuje vlastní ochucené oleje a omáčky. Zaujala svým čínským street foodem ve fine diningové kvalitě. Všimla si jí i společnost MAKRO ČR a ta ji zařadila mezi NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Učil se podle Ano, šéfe s Pohlreichem. Dnes streetfoodový koncept Pedro's zná téměř každý
Splnil si sen přinášet lidem zajímavé pokrmy ve špičkové kvalitě, které si nikde v okolí nedají. Petr Pavlů, známější spíš pod přezdívkou Pedro je zakladatelem jihomoravského streetfoodového konceptu Pedro's, který se specializuje na tzv. comfort food a jeho pobočky najdete v Lednici a v Mikulově. Tenhle sympatický mladý muž vystudoval regionální rozvoj na Mendelově univerzitě v Brně. V gastronomii začal působit až po vysoké škole ve svých 25 letech. Sám o sobě tvrdí, že celých deset let je samouk a vše se učil metodou pokus–omyl. V roce 2013 stál u zrodu první poctivé burgrárny v kraji a v roce 2018 otevřel svůj první foodtruck pod značkou Pedro's. Hlavním cílem konceptu bylo povýšit úroveň gastronomie v turistických oblastech Lednicko-valtického areálu, tvořit netradiční kombinace a dělat lidem radost. Jídlo je pro Pedra celoživotní vášní, a to nemohlo ujít pozornosti projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY. Petr Pavlů je dalším vyvoleným.
Jsem „cukrářský pošuk“, říká o sobě Vlad Ryasnyy. Nejlepší reklamou jsou ohlasy zákazníků
Během svého studia oboru gastronomie na hotelové škole v pražském Bráníku si prošel Vlad Ryasnyy spoustou soutěží a různými praxemi ve známých pražských podnicích. Díky umístění na předních místech se dostal do Juniorského národní týmu České republiky a prezentoval ČR na světových soutěžích v gastronomií. Zúčastnil se cukrářských kurzů po celé Evropě a získal zkušenosti. V současnosti působí jako lektor v cukrářské akademií HF Pastry Academy od Heleny Fleglové, kde předává své zkušenosti. Je zakladatelem značky Sugar Life, která se zaměřuje na výrobu sladkostí s dlouhou trvanlivostí a prémiovou kvalitou. Úspěšný e-shop chce přenést i do kamenné prodejny v Brně. A nejnovější úspěch? Společnost MAKRO ČR si cukráře, který vymyslel i recept na veganské makronky, vybralo do projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Po návratu jsem si dala řízek, říká česká Miss World. Prozradila své plány i recept na krásu
Nová Miss World Krystyna Pyszková se po velkém úspěchu vrátila do rodné České republiky. Při této příležitosti poskytla rozhovor pro CNN Prima NEWS. Doma se ale moc neohřeje a brzy vyrazí plnit povinnosti nové nejkrásnější ženy světa.
„Modrá pilulka“ na erekci může prodloužit život, tvrdí vědci. Platí na Alzheimerovu chorobu?
Prostředek používaný muži na erektilní dysfunkci může mít příznivý vliv na délku života, uvedli vědci v nové studii, o které informoval britský web Daily Mail. Přesný důvod, proč by „modrá pilulka“ mohla lidem prodlužovat život, ale neznají. Podle dat ale snižuje riziko Alzheimerovy choroby a také srdečních onemocnění.
Vařila v Londýně i New Yorku. Gastro svět je hodně soupeřivý, tvrdí Bára Šimůnková
Bára Šimůnková je majitelkou a šéfkuchařkou restaurace LEAF v pražských Strašnicích, kterou otevřela před dvěma lety s přítelem Michalem. Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Ze základní školy přešla na osmileté gymnázium a v půlce studií zjistila, že žádnou právničkou ani ničím jiným být nechce a že jí učení vlastně ani nebaví. Z televizních pořadů okoukala, jak rodiny stolují u večeře a schází se u teplého jídla po celém dni, a hrozně se jí to líbilo, a tak začala po škole doma péct a vařit. O jejích dovednostech svědčí i to, že je jednou z vyvolených projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Originální bistro s izraelským falafelem. Herečka a masér ze Slovenska nadchli Moravu
Martina je vystudovaná muzikálová herečka a lektorka tance a Slavo je vystudovaný masér. Oba pochází z východního Slovenska. Roky spolupráce a silného přátelství se Shlomem, Izraelcem žijícím v Londýně, vyústilo v touhu otevřít podobný typ podniku i u nás. Nejslavnější falafel londýnského Portobello marketu přinesli na brněnskou gastro scénu. Shlomo sympatické dvojici s velkou důvěrou svěřil tajný recept na pravý izraelský falafel, který během 24leté kariéry zatím nikomu neprozradil. Dostali tak jedinečnou šanci pokračovat v jeho šlépějích a přinést tak slavný portobellský falafel do ulic Brna. Jako jediní pokračují v jeho tradici, jsou další generací londýnského Falafel Kingu, a to jim dává jedinečnou příležitost sdílet se zákazníky intenzivní chutě a vůně, které falafel přináší. Za každou kuličkou falafelu a lžičkou humusu se skrývá obrovská vášeň a láska, se kterou jídlo připravují. Nemohli proto ujít pozornosti společnosti MAKRO ČR a stali se vyvolenými projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Při jeho show létají vzduchem lahve i sklenice. Matěj Nováček je mistrem flair bartendingu
V 19 letech už nasbíral Matěj Nováček soutěžní ocenění po celé Evropě a patří mu i titul Barman roku 2022 v kategorii Junior Fair. Vystudoval střední Hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. Už čtyři roky pracuje jako Flair Bartender. Při jeho barmanských show létají vzduchem lahve, sklenice i brčka. Lidé se baví a ještě si pochutnají na originálních drincích. Je součástí Stoli Flair Teamu a také vyvoleným projektu MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Problémy s eDoklady komplikují vydávání léků na recept. Nelze ověřit občanku, varuje SÚKL
Kvůli problémům s identifikací osob v základních registrech mohou mít lidé potíže při vyzvedávání léků na recept prostřednictvím občanského průkazu. Trvají potíže kvůli funkcionalitě Digitální informační agentury (DIA), uvedla Greta Rakašová z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vyjádření DIA, která státní systémy využívané eReceptem i novou aplikací eDoklady, provozuje, ČTK zjišťuje. Právě po spuštění eDokladů, které si o víkendu stáhlo až 150 000 lidí, se v systémech objevily problémy.
Když antibiotika ohrožují zdraví: Klíčový je přístup lékaře. Jak zajistit bezpečí?
Ve světě medicíny představují antibiotika zázračný lék, při nevhodném užívání však mohou pacienty i ohrozit. Vznikne-li u nich antibiotická rezistence, bakterie si na tento typ léčiva vybuduje odolnost a medikament ztrácí svou účinnost. Jaké jsou v zemi iniciativy, které přispívají k edukaci, co je podstatou racionální léčby podporující sílu antibiotik a jak s těmito léky pracují lékaři v nemocnicích?
Dušené lidské maso a sendviče s lepidlem. Aplikace navrhovala zákazníkům šílené recepty
Novozélandský obchodní řetězec Pak'nSave chtěl lidem pomoci s levnými recepty, a proto vypustil do světa aplikaci Savey Meal-bot poháněnou umělou inteligencí. Jenže program začal zákazníkům navrhovat naprosto nezdravé, nehumánní i smrtelně nebezpečné návody k vaření. Společnost se teď snaží chyby opravit.