Duka odchází. Novým pražským arcibiskupem se stane Jan Graubner z Olomouce

Nový předseda České biskupské konference, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner

Nový arcibiskup

Novým pražským arcibiskupem se stane olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Na svém webu to v pátek uvedl Vatikán. Třiasedmdesátiletý Graubner nahradí kardinála Dominika Duku, který funkci vykonával od roku 2010. Již před několika lety dosáhl věku 75 let, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí.

Výběr Dukova nástupce trval několik let. Že se jeho jmenování blíží, se usuzovalo z výměny na postu apoštolského nuncia v ČR. Charles Daniel Balvo byl letos v lednu odvolán a spekulovalo se o tom, že Dukův nástupce je již vybrán. V médiích se dříve spekulovalo o jiných jménech, například o mladších biskupech jako třeba o královéhradeckém biskupovi Janu Vokálovi či plzeňském biskupovi Tomáši Holubovi.

Dlouholetý olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner bývá považován za jednoho z předních představitelů konzervativního křídla římských katolíků v ČR. Sám se přitom za konzervativce nepovažuje.

Graubner se narodil v roce 1948, teologii studoval na Římskokatolické cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Olomouci, kněžské svěcení přijal v roce 1973. Biskupem je od roku 1990, arcibiskupem byl jmenován v roce 1992 a od téhož roku vede Arcidiecézi olomouckou.

V nejbližších letech by měla v Česku nastat změna nejen na pozici pražského arcibiskupa, ale také v čele dalších čtyř diecézí. Také v jejich čele stojí biskupové, kteří záhy dosáhnou věku 75 let.

Tagy:
Vatikán Jan Graubner Česko Dominik Duka arcibiskup pražský Tomáš Holub