Zeman: Rudá armáda znásilňující vojáky střílela. Duka je přítel, ale v názoru se lišíme

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka.

Prezident Miloš Zeman o výrocích Dominika Duky ke znásilnění

V posledních dnech vyvolal kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka velkou nevoli svým komentářem, že i ruští vojáci znásilňující ženy na Ukrajině jsou vlastně oběťmi. K jeho slovům se v Partii Terezie Tománkové vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Kardinál podle něj asi použil nešťastnou formulaci. Znásilnění podle hlavy státu nelze nijak ospravedlnit. Kromě toho Zeman připomněl, že Rudá armáda za druhé světové války některé své vojáky, kteří znásilňovali ženy, zastřelila.

Dukova slova o tom, že voják, který znásilňuje na okupovaném území, je také obětí, vyvolala velké vášně napříč společností. Jeho slova už okomentovala i hlava státu. „Ano, pan kardinál asi použil nešťastné formulace, když říkal, že ti vojáci jsou svým způsobem oběti. Ale i kdyby byli, tak je to neospravedlňuje ke znásilnění,“ prohlásil prezident Zeman v Partii Terezie Tománkové.

Ačkoliv Duku považuje za svého přítele, s jeho slovy ohledně znásilnění Zeman nesouhlasí. „Pan kardinál je můj dobrý přítel, ale i dobří přátelé se občas mohou lišit ve svých názorech,“ dodal prezident.

Ten kromě toho připomněl, že někteří násilničtí vojáci byli během různých konfliktů za své činy dokonce zastřeleni. A to se týkalo i předchůdců současných příslušníků ruských ozbrojených sil. „Rudá armáda se občas vyznačovala tím, že třeba ve 2. světové válce někdy, zdůrazňuji někdy, byl voják zastřelen za znásilnění. To dělá každá armáda, aby znásilnění nebylo příliš mnoho, když to řeknu cynicky,“ doplnil Zeman v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Duka: Vinu vojáků mohou nést i velitelé

Duka celou kauzu odstartoval začátkem týdne článkem na svém blogu. V něm mimo jiné psal:  „Musí být přihlédnuto, že pachatel, příslušník ozbrojených sil, je často také obětí těch nejsilnějších emocí a vášní, kdy hrůza z boje, strach a nenávist ho přivádí doopravdy až k úrovni jakéhosi amoku.“

Jeho slova posléze kritizovala řada uživatelů internetu i představitelů politické a kulturní scény. Kardinál poté svá slova vysvětlil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Částečně jde o nedorozumění a částečně ne. Sdělovací prostředky má prohlášení vytrhly z kontextu. Mnozí můj blog ani nečetli, ale reagovali na titulky webů. Můj text nebyl twitterový příspěvek, ale pojednání. Nepředstavil jsem plné řešení a žádal jsem trpělivé zamyšlení,“ prohlásil kardinál.

Rovněž si stál za tím, že hrůza z boje či strach může vést vojáka k zabíjení nebo ničení veškerých hodnot, které reprezentují protivníka. „To neznamená, že tím je omluven a že by měl být zbaven zodpovědnosti,“ řekl Duka s tím, že stále jde o válečné zločiny.

Podle kardinála mohou být kromě samotných vojáků za páchání sexuálního násilí na Ukrajině zodpovědní i jejich velitelé. „Některé vojáky vedou ke znásilňování jako ke strategickému cíli. Proto musím přistoupit k tomu, že není vinen jen voják, který znásilňoval. Jestliže se tyto činy dějí ve velkém měřítku, tak musíme říci, že je tady obrovská zodpovědnost na velení armády,“ doplnil Duka.

Tagy: