Kloubům svědčí pravidelný pohyb. Každý ale nemůže fungovat jako Jágr, říká ortoped

Klouby mají nejraději pravidelný pohyb a rovnoměrnou zátěž, říká ortoped Zdeněk Kopečný. Na to, jak se ke kloubům chovat co nejlépe a jak vypadá takzvaná jednodenní péče v ortopedii, se ho moderátorka Martina Kuzdasová ptala v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Artróza je zdaleka nejčastějším kloubním onemocněním. „Vidíme opotřebení kloubů ve stále mladším věku,“ říká vedoucí lékař Artroskopického centra Rehabilitační nemocnice Beroun Zdeněk Kopečný. Varuje před častou chybou, kdy se člověk během pracovního týdne nehýbe a pak chce všechno dohnat během víkendu. „Klouby mají rády pravidelné zatěžování a ne excesy,” upozorňuje ortoped na souvislost s výživou chrupavky. „Ta se vyživuje z nitrokloubní tekutiny, která ji promývá během pohybu. Nebudete-li se pravidelně hýbat, chrupavka bude zjednodušeně řečeno měknout. Pokud ji pak moc zatížíte, začnete ji poškozovat,“ shrnuje Kopečný.

ČTĚTE DÁLE: Při metastázích nemůžeme mluvit o vyléčení. Dokážeme ale přidat i roky života, říká onkoložka

Kuzdasová se ptala i na to, jak vypadá takzvaná jednodenní péče v ortopedii, kdy pacient po artroskopickém výkonu odchází do 24 hodin domů s plánem rehabilitace. „Pokud pacient potřebuje s rehabilitací pomoci nebo při závažnějších diagnózách, je hned následující den po zákroku přeložen do rehabilitačního centra,” popisuje Zdeněk Kopečný, jak probíhá jednodenní péče v Rehabilitační nemocnici Beroun.

Upozorňuje i na další výhody jednodenní péče, která se uplatňuje ve stále více oborech. Kromě zkrácení čekacích dob na zákroky je to i výrazné snížení rizika nemocničních nákaz odolných vůči antibiotikům a dezinfekci, které mohou mít i fatální následky.

Na celý rozhovor s ortopedem Zdeňkem Kopečným se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Tagy:
zdraví zdravotnictví Jaromír Jágr Martina Kuzdasová ortopedie podcast chrupavka kloub videopodcast Lékaři v éteru Rehabilitační nemocnice Beroun nemoci a zdravotní potíže Zdeněk Kopečný