Vězni na Chomutovsku brutálně zmlátili dozorce. Jeden z útočníků je mladistvý, uvedla policie

Věznice Všehrdy

Napadení dozorce ve věznici

Policie obvinila z pokusu o vraždu dva odsouzené, kteří v sobotu ve věznici Všehrdy na Chomutovsku napadli dozorce. Jeden z obviněných vězňů je mladistvý, řekla v pondělí mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Napadený muž skončil se středně vážným zraněním v chomutovské nemocnici, informoval mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

„Policejní vyšetřovatel zahájil trestní stíhání dvou mužů pro zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu. V případě prokázání viny před soudem hrozí jednomu z obviněných trest odnětí svobody až do výše 20 let. U mladistvých osob se tresty snižují na polovinu,“ doplnila Hyšplerová. Vězni byli na místě zadrženi.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda profesionální cyklistky. Žárlivé sokyni plastická operace nepomohla, dostala 90 let

Dozorce skončil na jednotce intenzivní péče. „Mohu potvrdit, že jsme v sobotu zasahovali ve Věznici Všehrdy, odkud jsme odvezli příslušníka vězeňské služby se středně vážným zraněním do chomutovské nemocnice,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí záchranářů Voleník. V současnosti je muž podle informací nemocnice mimo ohrožení života.

Vězni měli dozorci sebrat dokonce i obušek a mlátit ho s ním. Nechybělo ani škrcení a surové kopání. Následně mu měli ukrást klíče a snažit se uprchnout z věznice na svobodu, což se jim nepodařilo.

„Skupina odsouzených se vzájemně posiluje v kriminálních praktikách. Mezi vězni se pohybují zejména dva hlavní typy, které mají tendenci být agresivní, násilní a impulzivní,“ podotkl pro CNN Prima NEWS psycholog, soudní znalec a expert na sociálně patologické jevy Slavomil Fischer.

Prvním typem je podle něj klasická psychopatie, tedy porucha osobnosti. „S tím se člověk narodí. Druhým typem je deprivační zkušenost. Oni prostě nevyrůstali v dobrém prostředí a obranné mechanismy, které používají, jsou deformované. Když nakonec skupinu odsouzených posílí nějaký psychopat, disociál či emočně nestabilní typ, který ji zorganizuje, je schopná provést takovouto věc,“ řekl Fischer, který útočící vězně označil za smečku.

„Jde jim hlavně o to získat zbraň nebo klíče, aby se pokusili dostat z věznice. Kdyby je dozorce neměl, zřejmě by ho ani nenapadli. Současně se na jejich chování podílí řada věcí jako zkušenost z filmů nebo vyprávění dalších vězňů. Ti se vytahují před ostatními, přitom ve skutečnosti –⁠ kdybyste četli jejich trestní spisy –⁠ zjistíte, že většina z nich jsou zbabělci, kteří vždycky napadají slabší osoby,“ dodal Fischer.

Mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová uvedla, že šlo o mimořádně závažnou událost. Na pokoji, kde se incident stal, se podle informací ČTK nacházeli tři odsouzení, jeden z nich se ale do potyčky nezapojil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Uprchlý dvojnásobný vrah v Praze tajně pařil s herci. Čtvrtníček si z toho dělal legraci

Tagy:
vězeň pokus o vraždu Ústecký kraj Všehrdy dozorce Vězeňská služba České republiky okres Chomutov