Dva předčasné konce, ochranka a ledová lázeň. Afrika řeší skandál na fotbalovém šampionátu

Zatímco v Evropě se pravidelně hraje fotbalové Euro, v Africe mají svůj Pohár národů. Ten aktuálně pořádá Kamerun, a i když je turnaj teprve na svém začátku, už se řeší skandál. V zápase skupiny F, kdy si Mali po brance z penalty poradilo 1:0 s Tuniskem, se stal ústřední postavou hlavní sudí Janny Sikawze. Utkání totiž hned dvakrát předčasně ukončil. Hřiště pak musel opustit v doprovodu ochranky. A ani to nebylo všechno.

Zambijský sudí Janny Sikazwe, jenž rozhodoval už na MS 2018, odpískal poprvé mylně konec v 85. minutě. Když poté hra pokračovala, svou chybu zopakoval a ukončil zápas minutu před vypršením řádného hracího času.

Ačkoli prohrávající Tunisko protestovalo, zápas byl skutečně v 89. minutě ukončen a organizátoři předali cenu pro nejlepšího hráče. A když už byly v plném proudu pozápasové tiskové konference obou týmů, museli hráči zpátky na plac. Řídící africká konfederace CAF totiž rozhodla, že se zbývající minuty musí dohrát.

Tunisané se nevrátili, byli v ledové lázni

Fotbalisté Mali se zhruba 40 minut po hvizdu skutečně dostavili k dohrávce, Tunisané ale odmítli a Sikazwe utkání potřetí a definitivně ukončil. „Hráči už byli v ledové lázni, když je zavolali zpátky,“ zlobil se tuniský trenér Mundhir Kabáiar.

„Trénuju dlouho, ale nic takového jsem ještě nezažil. Dokonce i čtvrtý rozhodčí se už chystal zvednout tabuli (aby ukázal, kolik minut nastaveného času se má hrát) a najednou byl konec,“ divil se naštvaný kouč.

Ani v devátém utkání na šampionátu v řadě neviděli diváci více než jednu branku, výjimkou byl zatím pouze úvodní zápas Kamerun – Burkina Faso (2:1). O výhře Mali rozhodla 48. minuta, ve které po ruce v pokutovém území s přehledem proměnil penaltu útočník norského Sarpsborgu Ibrahima Koné.

Čtvrtý tým minulého mistrovství mohl v 77. minutě srovnat, tuniský kapitán Chazrí ale z „puntíku“ označujícího pokutový kop neuspěl. „Orlům z Kartága“ nepomohla k vyrovnání ani krátká přesilovka po vyloučení El Bilala Tourého.

Tagy:
Afrika Evropa lázně Mali fotbal Tunisko rozhodčí skandál ochranka Kamerun Pohár národů Ibrahima Koné Janny Sikazwe sportovní soutěž Mistrovství Evropy ve fotbale