Dva vrazi si vyrobili papírovou krabici a utekli v ní z věznice v Borech. Pak padaly hlavy

Roman Čabrada byl 5. listopadu 2004 plzeňským krajským soudem odsouzen k 18,5 rokům vězení za organizaci obchodu s pervitinem.

HLASY ZLOČINU, Roman Čabrada a Rostislav Roztočil

Jde jednoznačně o nejbizarnější útěk v dějinách novodobého českého vězeňství. Dva nebezpeční vrazi, Roman Čabrada a Rostislav Roztočil, utekli z plzeňské věznice Bory v papírové krabici, kterou si „luxusně” vybavili. A nikdo si toho nevšiml. Případ z listopadu 2005 i vražednou cestu obou mužů líčí další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Roman Čabrada, jednoznačně nebezpečnější ze dvou vězňů, se v borské věznici vypracoval na tzv. brygadýra, tedy privilegovaného vězně. A to mu umožnilo spustit plán útěku. Měl mimořádný přístup na mimořádná místa. A mohl sledovat provoz ve věznici.

ČTĚTE VÍCE: Omráčil manželku paralyzérem, poté ji nechal uhořet v autě u Cvikova. Soud jeho lžím neuvěřil

„V části věznice, kde odsouzení mohli pracovat na výrobě europalet, mohl rozdělovat práci a brzy se stal oblíbencem dozorců. Později se mu taková přízeň vyplatila. Během výroby europalet totiž začal připravovat plán na útěk,” popisuje novinář Václav Janata.

Společně s komplicem Roztočilem, se kterým se později rozhádal a jejich cesty se na útěku rozdělily, nerušeně sestavovali „superkrabici” neboli speciálně upravenou bednu na nákladním autě, expedujícím ven materiál, do které se poté schovali a chtěli v ní odjet až do Německa. Útěk se podvedl, Německo ale ne. V krabici nechybělo k bezpečné přepravě z vězení nic. Uvnitř dokázal Čabrada připravit dvě místa k sezení, zásoby jídla i pití, ventilátor, který dovnitř přiváděl vzduch, i malou lampičku napájenou baterií,” popisuje novinář Jakub Kvasnička. „Jenže první komplikace po útěku nastala záhy, protože krabici odvezli jen pár set metrů od borské věznice,” dodává.

Bizarní případ, po kterém padaly policejní hlavy a odstoupil mimo jiné šéf věznice Bory, řeší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy:
Václav Janata Německo vrah výroba útěk věznice Bory Jakub Kvasnička Rostislav Roztočil Roman Čabrada Hlasy zločinu videopodcast europaleta