Dvacet jedna argentinských dog odebráno kvůli týrání: Rozmístěny jsou po celé republice

V jižních Čechách bylo odebráno 21 argentinských dog kvůli podezření z týrání zvířat. Vypadá to, že původně chovatelce tohoto plemene se „chov“ vymkl z rukou. Psi byli špinaví od výkalů a podvyživení, momentálně se budou zotavovat hned na čtyřech místech republiky.

„Dnes, 1.7. 2021, byla odborem životního prostředí Jindřichova Hradce ve spolupráci s Krajskou veterinární stanicí České Budějovice nařízena předběžná náhradní péče pro 21 psů plemene argentinské dogy z Oldřiše u Blažejova. Pejsci byli chováni v nevyhovujících podmínkách,“ potvrzuje tisková mluvčí Jindřichova Hradce Eliška Čermáková.

Veterinární inspektoři provedli v druhé polovině června na základě obdrženého podnětu kontrolu. Psi měli podle podavatele podnětu opakovaně utíkat a ohrožovat místní obyvatele.

Bylo zjištěno hned několik porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání spočívající zejména v omezování napájení, omezování pohybu a nevhodných podmínkách chovu. „Chov jednoho dospělého psa, tří fen a 17 štěňat probíhal v mobilním domku (přívěsu) o rozměrech cca 9x4 metry a okolním výběhu,” popisuje Petr Vorlíček tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Část psů byla ve špatném výživném stavu, či měla zdravotní problémy. Některá zvířata vykazovala na těle čerstvá i starší zranění svědčící o tom, že v omezeném prostoru dochází k jejich vzájemnému napadání. V mobilním domě ležely neodklizené výkaly, ve výběhu okolo něj se nacházely nebezpečné předměty, o něž se mohla zvířata poranit. V době kontroly nebyla k dispozici napájecí voda. Na základě těchto zjištění podala SVS obci s rozšířenou působností (ORP) návrh na okamžité odebrání všech psů.

O pejsky se podělilo hned několik organizací a útulků po celé republice. Ti nejmenší putovali do útulku Dogpoint. „K nám do útulku jsme převzali sedm pejsků. Ihned podstoupili veterinární ošetření. Celkově jsou všichni ve špatném výživném stavu, byli špinaví od výkalů podvyživení, jeden měl na těle i ošklivé kousance, které mu veterinář ošetřil. Máme u nás pět tříměsíčních a dva osmiměsíční psy. Budeme se snažit je dát do kupy a pak uvidíme, co bude dál,“ popsal vedoucí útulku Dogpoint Jan Jurák

Čtyři větší štěňata putovala do útulku Animal Rescue do Českých Budějovic, dvě fenky pak do záchytných kotců města Nová Bystřice a nejvíce, celkem 8 psů, je umístěno v útulku pro psy a kočky v Táboře.

Dnešní den se nese v duchu obrovských emocí a spousty práce, a tak nás omluvte, že tentokrát nejsme úplně sdílní. 🙏 Vše...

Posted by Útulek Tábor on Thursday, July 1, 2021

„My jsme přijali čtyři větší štěňata a čtyři dospělce, se kterými se teď seznamujeme, není to jednoduché, jsme plní emocí. Děkujeme odboru životního prostředí Jindřichova Hradce, Krajské veterinární správě Jihočeského kraje, veterinárním lékařům a policistům, kteří na místě zasahovali, za to, že odvedli skvělou práci,“ říká pracovnice z Útulku Tábor.

Kauzu pro vás budeme sledovat.

Tagy: