Případ utonulých bratrů na Lounsku: Pečovatelka dostala podmínku. Výsměch, zlobí se matka

Tragédie na Lounsku. V tamní nádrži se utopily dvě děti, případ prošetřuje policie.

Soud v případě utopených dětí

V případu dvou malých bratrů, kteří se loni v srpnu utopili ve vodní nádrži na Lounsku, padl verdikt. Za usmrcení z nedbalosti potrestal lounský soud podmíněným trestem rodinnou známou, která chlapce podle rozsudku nedostatečně hlídala. Se státním zástupcem uzavřela dohodu o vině a trestu.

Tragédie se udála 22. srpna u vodní nádrže Klouček na Lounsku, ve které se lidé koupají jen na vlastní nebezpečí. Sedmatřicetiletá Andrea V. sem vzala dva malé bratry, kteří u ní byli na prázdninách a měla je tak od jejich matky svěřené do péče.

ČTĚTE TAKÉ: Známého podnikatele ubodal, pak s jeho dcerou vyrazil na rande. Větrák dostal výjimečný trest

Osmiletého Kevina ani desetiletého Jakuba si podle rozsudku ve vodě vůbec nevšímala. „Paní obžalovaná nevěděla a ani se nezajímala o to, zda obě dvě nezletilé děti umí plavat. Děti dostatečně ve vodě nehlídala, nevykonávala nad nimi dozor, přestože věděla, že ve vodní nádrži je hloubka a že je zde koupání na vlastní nebezpečí,“ sdělil soudce Martin Kredba.

Prázdninový výlet skončil tragédií. Oba bratři se ve vodní nádrži utopili.

„Znali jsme se dva tři roky. Chodila ke mně na kafe. Někdo říká, že tam v ten den pila alkohol, jiní zase, že se opalovala a dívala se do mobilu. Ale to jsou jen drby, věřte drbům. Dodnes nevím, co se tam stalo, co ta paní dělala tu hodinu, že nevěděla, kde moje děti jsou,“ řekla pro CNN Prima NEWS matka utonulých chlapců Libuše B.

„Pustila jsem děti na prázdniny s tím, že se celé léto nikam nedostaly, tak aby měly radost. A vrátily se mi v urně. Čekám na to, kdy bouchnu, pořád to držím v sobě,“ dodala matka.

Soud Andree V. nakonec schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřela se státním zástupcem. „S paní obviněnou jsme se domluvili na tom, že je vina tím jednáním, a současně souhlasila s naším návrhem trestu ve výši dvou a půl let podmíněně odloženého na zkušební dobu v trvání čtyř let,“ uvedl státní zástupce Pavel Norek.

Matka utonulých synů s trestem nesouhlasí, podle ní je příliš mírný. „Počítala jsem s tím, že ji zavřou. Je to výsměch, dostala podmínku za dva životy,“ reagovala matka, která se ale nakonec vzdala práva na odvolání, stejně jako státní zástupce.

Andrea V. musí matce utonulých chlapců zaplatit nemajetkovou újmu ve výši 960 tisíc korun. Právě i proto si ponechala lhůtu pro případné odvolání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Padl trest za znásilnění a pokus o vraždu v Plzni. Mladého Ukrajince čeká 19 let vězení

Tagy:
tragédie soud Ústecký kraj krimi utopení Lounsko vodní nádrž Klouček usmrcení z nedbalosti