Zloději v Praze přelezli plot a ukradli drahou filmovou techniku. Cena je překvapila

Policistům se podařilo vypátrat dvojici zlodějů, která si „za pět prstů“ v Praze pořídila filmovou techniku za několik milionů korun. Ani jeden z nich nevěděl, jakou mají ukradené věci skutečnou hodnotu a podle policistů z toho byli překvapení.

Těžko říct, jestli se při vstupu do domu jeden z mužů bouchnul do hlavy, a proto si ji na záběrech drží, nebo se takhle chtěl schovat před objektivem bezpečnostní kamery. Nezvaná návštěva dorazila na konci letních prázdnin krátce před pátou hodinou ráno. „Pachatelé přelezli plot, dostali se do objektu na Malé Straně. V domě pak objevili drahou filmovou techniku, kterou tam používal štáb v rámci svého natáčení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS vedoucí kriminalistů Karel Popela.

Oba muže při jejich zlodějské výpravě vyrušila pracovnice ostrahy. Tu se jim ale podařilo oklamat. Vzhledem k tomu, že při natáčení filmů je obvyklý velký počet lidí pohybujících se na place, řekli jí, že jsou součástí štábu. V budově pak strávili necelou půlhodinu. Muži sice odnesli jen pár věcí, jednalo se ale o drahou filmovou techniku. Škoda tedy přesáhla čtyři miliony korun. „Celé to prověřování stálo na výborné práci kriminalistického technika na místě činu, který zajistil výborné stopy. Po vyhodnocení nás to dovedlo k jednomu pachateli,“ popsal Popela.

Pro policisty už pak nebylo složité najít i jeho kumpána. Pak už nestálo nic v cestě tomu si pro ně dojít. „Zadrželi jsme jednoho pachatele, který se v prvopočátku snažil mlžit. Nicméně, když se dozvěděl, jak drahou věc ukradl, tak začal spolupracovat. Následně jsme zadrželi i druhou osobu. Po konfrontaci s důkazy začal i on spolupracovat a oba doznali trestnou činnost,“ upřesnil Popela.

Policisty pak dovedli i k ukradené technice. Ta je na černém trhu prakticky neprodejná. A tak i po čtyřech měsících od krádeže ji muži měli ukrytou ve sklepě. „Sami nevěděli, co odcizili a byli překvapeni z toho, jaký trest jim za způsobený trestný čin hrozí,“ doplnil „Oběma mužům hrozí za způsobení značné škody až osmiletý pobyt za mřížemi,“ uzavřel policejní mluvčí Richard Hrdina.

Tagy: