Ekologicky do války: Ukrajinci mají hybridní tank, který navíc umí plavat

Tank jménem Storm je osmitunový obojživelník, který dokáže jet až tři a půl hodiny čistě na elektřinu. Pohání ho kombinace elektromotoru a naftové jednotky s masivním výkonem 2 500 koní. Ochrana proti výbuchům a střelbě je samozřejmostí.

Podobně, jako se automobilky pomalu přeorientovávají na elektrické nebo hybridní vozy, míří k ekologickým pohonům i výrobci vojenské techniky. Alespoň to tak vypadá nyní, když ukrajinská společnost Highland Systems představila na výstavě vojenské techniky IREX v Abú Dhabí víceúčelový obrněný transportér nazvaný Storm, který pohání plug-in hybridní soustrojí.

Stroj, jenž se ovládá volantem stejně jako běžné auto, kupředu žene elektromotor kombinovaný s naftovou jednotkou. Systém je schopen vyprodukovat výkon 2 500 koní, což je téměř 42krát víc než Škoda Fabia. Točivý moment má rovněž impozantní hodnotu 12 tisíc Nm při 4 400 otáčkách za minutu. Pohon si totiž musí poradit s osmitunovým tankem, který lze naložit dalšími dvěma tunami zátěže, do níž se počítá šestičlenná posádka, náklad i výzbroj.

Přes tři hodiny bez emisí

Síla hybridu ale pomůže i při poměrně rychlých přesunech. Stroj dokáže uhánět rychlostí až 140 km/h dopředu a couvat 20 km/h. Protože jde o obojživelník, uvádí firma i údaj pro pohyb ve vodě, kde vyvine rychlost až 30 km/h, tedy něco málo přes 16 uzlů. V hybridním režimu může jet až 36 hodin bez tankování nebo dobíjení, na vodě zhruba čtyři hodiny. Provoz čistě na elektřinu pak trvá maximálně tři a půl hodiny. Poslouží samozřejmě i jako generátor elektrické energie.

Storm je dlouhý 5 884, široký 2 873 a vysoký 2 360 mm. Překoná dva metry širokou rýhu a dokáže stoupat až 75 procent. Otočí se na místě, přejede přes překážku vysokou až 1,5 metru a chlubí se i 50centimetrovou světlou výškou, což zaručí snadné cestování v náročném terénu. Je vybaven brněním s ochranou podle certifikace STANAG 4 569 úrovně dva, což znamená, že vydrží výbuch granátu, miny, šesti kilogramů trhaviny nebo ostřelování ze 155mm děl.

Stroj, který ukrajinská společnost představila, je zatím prototyp. Firma nyní sbírá zájemce a první objednávky. Pokud se Storm dočká ohlasu, spustí výrobu. Kromě obojživelného modelu je pro blízkou budoucnost v plánu také verze, která se dokáže zcela potopit pod hladinu.

Tagy: