Ekonom, místopředseda vlády a Putinův věrný souputník. Kdo je nový ruský ministr obrany?

Rusko má nového ministra obrany. Prezident Vladimir Putin navrhl na tento jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje Bělousova. Ten by měl nahradit Sergeje Šojgua.

Ekonom Bělousov je od roku 2020 prvním místopředsedou vlády v kabinetu Michaila Mišustina. Na jaře 2020 krátce Mišustina, který onemocněl covidem-19, zastupoval i v roli předsedy vlády. Před jmenováním do Mišustinovy vlády byl Bělousov od června 2013 ekonomickým poradcem prezidenta Putina. Od května 2012 do června 2013 byl ministrem hospodářského rozvoje ve vládě Dmitrije Medveděva.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský ministr obrany Sergej Šojgu končí, odvolal ho Putin. Kreml už má místo něj náhradu

Bělousov vystudoval ekonomii na Lomonosovově státní univerzitě v Moskvě. Později získal doktorát z ekonomie. Kariéru zahájil jako mladší vědecký pracovník v Ústředním ekonomicko-matematickém ústavu Akademie věd SSSR. Následně působil v Ústavu ekonomiky a prognózování vědeckotechnického pokroku Akademie věd SSSR, od roku 1990 až do roku 2006 v Ústavu ekonomického prognózování Ruské akademie věd.

V letech 2000 až 2006 byl generálním ředitelem Centra makroekonomických analýz a krátkodobých prognóz a současně externím poradcem předsedů vlád Ruské federace. Spolupracoval také s Centrem pro strategický výzkum na přípravě rozvojového programu Ruska.

Od února 2006 do července 2008 byl náměstkem ministra hospodářského rozvoje a hospodářské politiky Ruské federace. Poté, až do roku 2012, kdy se stal členem vlády, byl ředitelem odboru ekonomiky a financí úřadu vlády. Byl rovněž například guvernérem Ruska v Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) a viceguvernérem Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj. V červnu 2013 nastoupil do prezidentské administrativy. V letech 2015 až 2018 byl kromě jiného předsedou představenstva ropné společnosti Rosněfť.

Držitel řady vyznamenání

Jako první místopředseda vlády měl na starosti například vypracování hlavních směrů sociálně-ekonomického rozvoje země, koordinaci prací na dosažení cílů národního rozvoje Ruska a realizaci národních projektů, jednotnou finanční, úvěrovou a měnovou politiku a regulaci finančních trhů. Odpovídal také za státní politiku v oblasti přirozených monopolů, státní statistiky, dopravy, protiopatření proti sankcím atd.

Bělousov je členem korespondentem Ruské akademie přírodních věd. Je držitelem řady vyznamenání, která obdržel například od prezidenta či od vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko nechce globální konflikt, řekl Putin. Nedovolíme ale, aby nás ohrožovali, řekl na přehlídce

Tagy: