Ekonomika stagnuje, tvrdí Nerudová a Špidla. Prezident se podle nich nemá do rozpočtu míchat

Danuše Nerudová a Vladimír Špidla v pořadu 360°.

360° 27.10.2023

Naše ekonomika stále stagnuje a je potřeba otevřít diskuzi o tom, co dělat, aby začala růst, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Danuše Nerudová a bývalý premiér Vladimír Špidla (SOCDEM). Oba zároveň vyloučili, že by měl prezident jakoukoliv povinnost navštěvovat jednání Sněmovny. Špidla navíc dodal, že konkrétně do tématu rozpočtu není navíc vhodné, aby zasahoval.

Danuše Nerudová ve vysílání pochválila snahu vlády o rozpočtovou odpovědnost, nicméně dodala, že postrádá jakoukoliv diskuzi ohledně prorůstových opatření. „Jako ekonomka bych si představovala, že budeme diskutovat o tom, jak odblokovat situaci, že se česká ekonomika nachází na hranici produkčních možností a že potřebuje vnější impuls, aby začala růst,“ upozornila.

ČTĚTE TAKÉ: Ať mi ekonomičtí experti políbí, vzkázal Topolánek Stanjurovi. Vládu sepsul za neschopnost

„Potřebujeme zaměstnance na trhu práce, kteří tam v tuto chvíli nejsou, potřebujeme výrazně zjednodušit podmínky pro podnikání, potřebujeme digitalizovat stát, potřebujeme reformu daňového a zdravotního systému,“ vyjmenovala témata Nerudová.

A podobného názoru je i bývalý premiér Vladimír Špidla, který předkládaný rozpočet nazval jako „skutečně obyčejný“ a spatřuje v něm jen tupé škrtání. „Když se na něj podíváte, tak vidíte, že všichni kromě obrany dostali výrazně méně, někteří jaksi účetně o něco víc, ale v každém případě vzhledem k inflaci a podobně, je to vždycky méně,“ upozornil.

Neúčast Petra Pavla ve Sněmovně?

Odborníci se zároveň dotkli i tématu, zda by měl být prezident přítomen při důležitých jednáních typu rozpočtového ve Sněmovně. Oba se shodli, že nikoliv. „Prezident je ústavně neodpovědný, takže nemá zasahovat do politiky přímo a myslím, že rozpočet je zrovna téma, které pro prezidenta vhodné není, takže myslím, že tady naopak vynechal správně,“ sdělil Špidla a podotkl, že návštěvy prezidenta ve Sněmovně nejsou založeny na nějaké tradici a účastnil se jich pouze občasně Miloš Zeman.

Nerudová navíc doplnila, že na rozdíl od minulého období se prezident pravidelně stýká s premiérem a předpokládá tak, že diskuze o rozpočtu se odehrála i během jejich setkání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nešťastný krok, říkají experti o vyšším zdanění firem. Ale pomůže, stojí si za svým Stanjura

Tagy: