Vláda schválila státní rozpočet se schodkem 252 miliard korun. I při započtení úspor

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Vláda Petra Fialy schválila státní rozpočet na příští rok s příjmy 1,94 bilionu korun a výdaji 2,192 bilionu korun. Schodek bude 252 miliard korun, na letošek je plánováno 295 miliard korun. Příjmy i výdaje se proti návrhu ministerstva financí z konce srpna zvýšily o 19 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) také řekl, že vláda seškrtá dotace za téměř 50 miliard korun.

Parametry rozpočtu představil ve středu na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Rozpočet nyní dostanou k posouzení poslanci.

K TÉMATU: Rakušan používal šifrovaný telefon. Mafiána to ze mě nedělá, brání se ministr vnitra

Návrh rozpočtu už zahrnuje opatření z konsolidačního balíčku, který je ve Sněmovně před konečným schvalováním. Podle dřívějšího vyjádření vlády by balíček měl v příštím roce zlepšit saldo veřejných financí o 97,7 miliardy korun. V opačném směru ale působí některé nové povinné výdaje, zejména zavedení minimálních nákladů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP).

„Sestavili jsme první rozpočet této vlády, který nečelí mimořádným výdajům vyvolaným vnějšími krizemi, jako bylo skokové zdražení energií nebo pomoc Ukrajině a uprchlíkům hledajícím v ČR bezpečí před agresí Ruské federace. Schválený rozpočet tak můžeme označit jako odpovědný. Vracíme se k prioritě naší vlády, kterou je rozpočtová disciplína. Rozpočet plní naše závazky zvýšením výdajů na obranu a školství, nesaháme ani na sociální dávky – a to i přes rostoucí náklady na obsluhu státního dluhu,“ řekl Stanjura.

Návrh obsahuje také závazek vlády vyčlenit výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP. Ministerstvo obrany proto bude operovat v příštím roce s rozpočtem téměř 160 miliard korun.

Vláda škrtne některé dotace

Stanjura také nastínil, že ve státním rozpočtu se škrtnou dotace za 46 miliard korun. Opatření nejvíce postihne ministerstvo průmyslu, zemědělství, dopravy a školství. Další podrobnosti uvede ministerstvo financí později v pátek nebo pondělí. Dalších 38 miliard korun úspor by mělo přinést zrušení letošní jednorázové dotace na podporu přenosové a distribuční soustavy.

V kapitole ministerstva průmyslu klesnou dotace o 55 miliard, z toho 38 miliard jsou letošní mimořádné dotace do přenosové soustavy a 17 miliard ostatní dotace. V kapitole ministerstva zemědělství by dotace měly klesnout o 10,4 miliardy korun, v kapitole ministerstva dopravy o devět miliard korun a v kapitole ministerstva školství o 7,7 miliardy korun. Více než miliarda korun se škrtá také v kapitole ministerstva pro místní rozvoj, kde to je 1,3 miliardy.

Výdaje se snižují ve většině kapitol. Největší pokles zaznamenalo ministerstvo pro místní rozvoj, jehož prostředky klesly o 33 procent. U ministerstva zdravotnictví se výdaje snižují o 26,5 procenta, u ministerstva průmyslu a obchodu o 26,2 procenta. Naopak největší nárůst je v kapitole ministerstva obrany, jehož výdaje rostou o 35 procent. Mírný nárůst do pěti procent je také u ministerstev školství, práce a sociálních věcí a životního prostředí. Výrazně se zvyšují také náklady na obsluhu státního dluhu, které vzrostou o 35 procent na 95 miliard korun.

Tagy:
státní rozpočet ODS Zbyněk Stanjura vláda Petra Fialy Ministerstvo financí České republiky